Српска је само ћирилица

Група грађана „Буди Србин уз Србина“ дала је свој допринос у расправи округлог стола на тему „Језик и писмо у Републици Српској“, у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске. Они су академике дочекали на улазу и подијелили им писма чији садржај су послали и нама, а ми га преносимо у цјелости. Поштоване даме и […]

среда, новембар 30, 2011 / 14:20

Група грађана „Буди Србин уз Србина“ дала је свој допринос у расправи округлог стола на тему „Језик и писмо у Републици Српској“, у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске.

Они су академике дочекали на улазу и подијелили им писма чији садржај су послали и нама, а ми га преносимо у цјелости.

Поштоване даме и господо,

Поздрављамо вашу одлуку да организујете научни скуп на ову тему. Драго нам је да сте препознали потребу да се о употреби језика и писма у Републици Српској изјасне најпозванији, људи из струке, интелектуални и научни ауторитети, носиоци највиших научних звања и титула.

Не замјерите нам што се и ми неуки, усудисмо да дамо свој удио у овом, за нас судбинском и надамо се, заједничком послу. Ми не умијемо да, на научном нивоу, водимо расправу али ћемо се зато потрудити да вам не одузмемо много времена и да будемо кратки и јасни.

Обраћамо вам се као Православни Срби, припадници, дакле, најбројнијег народа и најбројније (морамо истаћи- и једине истинске) вјере. Обраћамо вам се и као припадници народа који је својом борбом и својим жртвама створио Републику Српску и тиме створио предуслове за стварање, између осталог и Академије наука и умјетности Републике Српске.
Разочарани смо чињеницом да смо у српској држави изгубили право да српски језик назовемо његовим именом, а да се за употребу јединог српског писма, ћирилице, морамо борити са бирократама и писати им молбе.

Надамо се да ви, најстручније српске главе, осјећате пулс свога народа, осјећате његову душу и препознајете његове потребе. Нема потребе да вам објашњавамо каква је судбина народа који изгубе свој језик и своје писмо, то ви требате нас да поучите и опомињете.

Српски језик је, не улазећи у расправу ко је крив за то, преименован у матерњи језик српског народа, а латиница је озакоњена као равноправно писмо ћирилици. Долази ли час кад ће надгробни споменици наших сабораца, погинулих у одбрани српског имена, језика и ћирилице, морати да, зарад те „равноправности“, буди исписани и на латиничном писму?

Да би се зауставило даље урушавање најважнијих чувара српског националног идентитета, српског језика и ћириличног писма, а тиме и уклонила наша, надамо се, заједничка брига о денационализацији српског бића, тражимо од вас да размотрите наше сљедеће приједлоге:

1) Да својим ауторитетом истакнете потребу за очувањем српског језика и ћириличног писма као јединог српског писма;

2) Да усвојите закључке усмјерене ка изналажењу пута, акције и мјера којима ће српски језик и ћирилица добити статус који им и припада- национални језик и национално писмо;

3) Да подстичете и активно учествујете у креирању културне политике која ће имати национални значај и карактер, у конкретном случају по принципу ћирилица свуда и на сваком мјесту гдје се записује српски језик;

4) Да са закључцима скупа упознате све надлежне институције у РС (Предсједника РС, Предсједника НСРС, Предсједника Владе РС, Министарство просвјете и културе РС) као и цјелокупну јавност.

Од вас учесника, а прије свега од организатора овог скупа, очекујемо висок ниво националне свијести и прихватање одговорности за посљедице закључака скупа.

Желимо са вама да подијелимо терет одговорности и заједно учинимо, свако у својој моћи, да се српски језик и ћирилица сачувају, не као тужни и нијеми свједок у камену надгробних споменика, већ као животворни извор и темељ нашег битисања за будућа покољења.

Желећи вам много среће у вашем раду, Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *