Србија: Шверц не познаје границе

Шверцоване цигарете у Србију долазе преко Косова из илегалних фабрика у Албанији и Црној Гори, док из Гњилана преко Бујановца у Београд стиже месо, које може да отрује хиљаде људи, пишу београдске „Вечерње новости“. Лист наводи да је Одјељење за сузбијање кријумчарења Управе царина Србије током ове године заплијенило цигарете у вриједности милион евра, сканк […]

субота, новембар 12, 2011 / 11:37

Шверцоване цигарете у Србију долазе преко Косова из илегалних фабрика у Албанији и Црној Гори, док из Гњилана преко Бујановца у Београд стиже месо, које може да отрује хиљаде људи, пишу београдске „Вечерње новости“.

Лист наводи да је Одјељење за сузбијање кријумчарења Управе царина Србије током ове године заплијенило цигарете у вриједности милион евра, сканк 329.000 евра, кокаин вриједан 100.000 евра, козметику 30.000 евра и месо вриједно 1.500 евра.

"Цигарете у Србију долазе преко Космета из илегалних фабрика у Албанији и Црној Гори. Како се шверцују у ЕУ, те цигарете излазе из земље илегално преко прелаза Келебија, Хоргош, Бачки Брег, Српска Црња и Ватин", рекао је начелник Одјељења за сузбијање кријумчарења Саша Савковић.

Он каже да истим тајним путевима преко југозападних граница из Албаније и Црне Горе стижу марихуана и сканк.Кријумчари их носе на магарцима, на себи или у возилима тајним каналима из Албаније, преко Скадра, Црне Горе до Космета.

Цијена сканка у Албанији је око 1.500 евра за килограм, а на тржишту у Холандији вриједе око 3.500 евра за килограм. Из Србије кријумчарена марихуана и сканк иду углавном преко прелаза Хоргоша и Келебије у Европу.

"Кокаин стиже из Јужне Америке бродовима до Црне Горе и Италије, потом преко Космета и БиХ у Србију и авионима преко Београда. Кријумчари се углавном у мањим пакетима до једног килограма. Носе га жене-муле у својим стомацима, специјално маскирани курири у виду лажних бизнисмена у својим лаптопима", објашњава Савковић.

Како кокаин као дрога за елиту има тржиште у Србији, дистрибуира се највише у Београду, Новом Саду, Смедереву и Нишу, а кошта 50 евра за грам.

"И месо сумњивог квалитета кријумчари се у Србију из Јужне Америке право на Космет. Гњилане је центар шверцера месом, које се тајно преко Бујановца превози у Ниш, Лесковац и Београд", каже Савковић и додаје да из Гњилана албански кријумчари и продавци месо преко Бујановца разносе у Ниш, Лесковац и Београд у пакетима од 100 до 200 килограма.

Специјални цариници су ове године спријечили кријумчарење 33 милиона цигарета, хиљаду килограма меса, 94,31 килограма марихуане и сканка, 4,67 килограма кокаина и 300 грама хашиша. Процјењује се да је укупан успјех овог одјељења заплијена разних роба током 2011. године вриједних више од 10 милиона евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *