Србија: Пољопривредници траже да се састану са предсједником

Представници пољопривредника који четврти дан протестују на путевима широм Војводине, траже да о рјешавању проблема у аграру разговарају с предсједником Србије Борисом Тадићем. Пољопривредници траже да државне субвенције од 14.000 динара /143 евра/ по хектару важе за сва газдинства површине до сто хектара, а максимум који нуди Министарство пољопривреде је 30 хектара. Предсједник Скупштине Асоцијације […]

петак, јун 3, 2011 / 07:01

Представници пољопривредника који четврти дан протестују на путевима широм Војводине, траже да о рјешавању проблема у аграру разговарају с предсједником Србије Борисом Тадићем.

Пољопривредници траже да државне субвенције од 14.000 динара /143 евра/ по хектару важе за сва газдинства површине до сто хектара, а максимум који нуди Министарство пољопривреде је 30 хектара.

Предсједник Скупштине Асоцијације пољопривредника Мирослав Ивковић рекао је да ратари од покрајинског премијера Бојана Пајтића траже да им омогући разговор са предсједником Србије Борисом Тадићем, који је на Пољопривредном сајму у Новом Саду обећао да ће држава помоћи пољопривреднике и уложити у пољопривреду.

У Пајтићевом кабинету пољопривредницима је речено да је предсједник на службеном путу и да би са њиховим представницима евентуално могао да разговара крајем дана.

Ивковић је, заједно са другим окупљеним пољопривредницима, одбацио саопштење у којем Асоцијација пољопривредника позива на обустављање протеста и блокаде путева и нагласио да је то дезинформација којом се жели створити раздор међу учесницима протеста.

Он је поручио да су блокаде путева широм покрајине још масовније јер су, како је рекао, блокирани нови путни правци од Врбаса до Новог Сада, код Руме, Шида, Инђије и Батајнице, а тракторске барикаде и према граничном прелазу Ватин.

Влада Србије сматра да би испуњавање захтјева једног дијела пољопривредника за исплаћивањем субвенција озбиљно угрозило аграрни буџет и дугорочно угрозило снабдијевање тржишта месом и млијеком, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић.

Он је рекао да је министар пољопривреде Душан Петровић на данашној сједници извјестио Владу Србије о протестима и захтјевима пољопривредника о чему је и влада расправљала. Влада Србије настоји да пронађе најреалније рјешење за субвенционисање пољопривредника али тако да се тим мјерама не угрози снабдијевање домаћег тржишта основним прехрамбеним производима.

Сви главни прилазни путеви ка Панчеву, из правца Београда, Ковина и Ковачице блокирани су са око хиљаду трактора, јављају београдски медији.

Блокирани су путни правци Рума – Шабац, затим од Панчева према Ковину, Вршцу и Белој Цркви, Нова Пазова – Батајница, Нови Сад – Зрењанин, Бечеј – Нови Бечеј, те Сомбор – Суботица, Сомбор – Кљајићево – Бачка Топола, Кула – Врбас, Сомбор – Оџаци, Нови Сад – Бачка Паланка, као и путеви на излазу из Зрењанина.

Због протеста пољопривредника блокиран је међународни гранични прелаз Товарник – Шид између Хрватске и Србије, а возила се преусмјеравају на гранични прелаз Илок, док се железнички саобраћај између Товарника и Шида одвија несметано.

За сада су проходни ауто-путеви од Београда преко Новог Сада до Хоргоша, као и од Београда до Шида, али су блокирани прилази Шиду, а проходан је и путни правац Кикинда – Падеј – Чока – Сента.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *