Шојбле: Британија се мора одрећи фунте

Британија ће морати да се одрекне фунте и придружи заједничкој европској валути „брже него што људи мисле“, изјавио је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле. "Евро ће на крају бити заједничка валута цијеле Европске уније упркос актуелној кризи у земљама еврозоне", рекао је Шојбле. Он је додао да поштује одлуку Британије да задржи фунту, али опстанак […]

субота, новембар 19, 2011 / 18:55

Британија ће морати да се одрекне фунте и придружи заједничкој европској валути „брже него што људи мисле“, изјавио је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле.

"Евро ће на крају бити заједничка валута цијеле Европске уније упркос актуелној кризи у земљама еврозоне", рекао је Шојбле.

Он је додао да поштује одлуку Британије да задржи фунту, али опстанак и евентуална стабилизација евра убиједиће оне које нису чланице да се придруже еврозони.

"То би се могло догодити много брже него што неки у Британији мисле", каже Шојбле.

Шојбле је рекао да ће Њемачка и даље инсистирати на порезу на финансијске трансакције за који Лондон вјерује да ће бити на штету интереса Британије.

У међувремену, према документу који је "Дејли телеграф" јуче објавио, наводи се да је Берлин израдио радикалне планове за једно ново наметљиво европско тијело које ће моћи да интервенише директно у "проблематичним" земљама.

Бивши британски премијер Џон Мејџор упозорио је синоћ да растућа интеграција земаља еврозоне пријети демократији у тим земљама.

Он је телевизији "Ал џазира" рекао да ће богатије земље еврозоне предвођене Њемачком и Француском инсистирати на "стварању фискалне уније".

"Фискална унија значи заједничку контролу над буџетима и фискалним дефицитима", рекао је Мејџор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *