Словенија: Зашто продајемо Меркатор!?

Мија Реповж, колумнисткиња словеначког Дела, пише да би продаја Меркатора за Словенију била поражавајућа и на симболичном и на практичном нивоу. Реповж Меркатор у свом тексту назива “једном од жртава злогласног политичко-предузетничког комплота из времена Јанеза Јанше”. Владу на одласку оптужује да по питању Меркатора “није мрднула прстом”, а “малим чудом” назива то што су […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 15:55

Мија Реповж, колумнисткиња словеначког Дела, пише да би продаја Меркатора за Словенију била поражавајућа и на симболичном и на практичном нивоу.

Реповж Меркатор у свом тексту назива “једном од жртава злогласног политичко-предузетничког комплота из времена Јанеза Јанше”.

Владу на одласку оптужује да по питању Меркатора “није мрднула прстом”, а “малим чудом” назива то што су се словеначки синдикални челници успротивили продаји, затражили њено обустављање и најавили протест против Агрокора.

Она пише да се чак и словеначки министар пољопривреде Дејан Жидан усудио да јавно запита “зашто се Меркатор, највећи словеначки послодавац и највећи малопродајни ланац на Балкану, продаје Агрокору, који нема новца”.

Реповж наводи да продаја Меркатора Агрокору није била нужна и напомиње да дионице Меркатора нису слабе и да доносе “пристојну дивиденду”.

“Како год окренули, на врат на нос продати тако велико, успјешно и перспективно предузеће било би поражавајуће за Словенију”, закључује Реповж.

Она додаје да би “то била капитулација памети и одговорности. Такве продаје су непоправљиве. Словеначка привреда се већ смањује, а куповина Меркатора би тај процес само поспјешила”.

“Желим држављанство Аљаске!”

Други аутор Дела Борис Јеж упоредио је “распродају Словеније”, а у то убраја и продају Меркатора, са спаљивањем књига Приможа Трубара, аутора првих књига на словеначком језику.

“То могу само примитивци”, пише Јеж, који своје незадовољство није крио ни у наслову колумне – “Желим држављанство Аљаске!”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *