Словенија: Пријава због чланка да су Чефури изабрали Јанковића

Наташа Пирц Мусер, надлежна за информације од јавног значаја у Словенији, поднијела је данас кривичну пријаву против Томажа Мајера, аутора чланка у којем се наводи да је Позитивна Словенија на изборима победила захваљујући гласовима грађана из бивших југословенских република. Мајеров чланак обајвљен је данас на интернет страници Словенске демократске странке Јанеза Јанше, а Пирц Мусер […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 20:46

Наташа Пирц Мусер, надлежна за информације од јавног значаја у Словенији, поднијела је данас кривичну пријаву против Томажа Мајера, аутора чланка у којем се наводи да је Позитивна Словенија на изборима победила захваљујући гласовима грађана из бивших југословенских република.

Мајеров чланак обајвљен је данас на интернет страници Словенске демократске странке Јанеза Јанше, а Пирц Мусер је кривичну пријаву поднијела и против администратора те веб странице.

Јавности непознат аутор Томаж Мајер навео је у тексту да је Јанковић изборе добио захваљујући гласовима „нових држављана”, који су се у Словенију доселили из бивших република СФРЈ.

„Великодушност Словеније која је давала држављанство (грађанима бивше Југославије) омогућила нам је да добијемо Србина, социјалистичког тајкуна, на мjесту премијера”, стоји у коментару Мајера објављеном на сајту Јаншине Словеначке демократске странке.

У коментару се наводи да су Јанковићеви бирачи долазили на гласање организовано, са хемијским оловкама, у тренеркама и упутствима шта треба да заокруже.

Предсједник државе Данило Тирк сматра да поменти чланак садржи елементе, који превазилазе право на слободно изражавање мишљења, а садржи и елементе говора мржње.

„Такво понашање треба одлучно одбацити као неприхватљиву праксу у јавном комуницирању и политичком дијалогу”, рекао је Тирк, према саопштењу из његовог кабинета.

Он је додао да у словеначком друштву често недостаје култура јавне ријечи и политичког комуницирања.

Мајеров текст је данас осудило и Удружење новинара Словеније, које је нагласило да се „у поменутом чланку ради о националистичком, искључујућем дискурсу, који садржи елементе говора мржње и противи се једнакости људи према националном пореклу, што спада у неспорне цивилизацијске тековине у оквиру концепта људских права и слобода.„

Предсједник СДС Јанез Јанша сматра да је у питању повратак  вербалног деликта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *