Словенија на распродаји, да се закрпи буџет

Словеначки парламент је на ванредној сједици усвојио пакет приватизације 15 компанија у којима држава има власнички удио. Приједлог премијерке Аленке Братушек је да се те компаније продају у најкраћем могућем року. Тиме је премијерка послушала савјет Европске комисије која сматра да је продаја државне имовине рјешење за кризу и стабилизацију јавних финансија. Опозиција већ упозорава […]

петак, јун 21, 2013 / 23:00

Словеначки парламент је на ванредној сједици усвојио пакет приватизације 15 компанија у којима држава има власнички удио.

Приједлог премијерке Аленке Братушек је да се те компаније продају у најкраћем могућем року.

Тиме је премијерка послушала савјет Европске комисије која сматра да је продаја државне имовине рјешење за кризу и стабилизацију јавних финансија.

Опозиција већ упозорава на недостатак транспарентности. Но, компаније попут Адрије, Елана, Паломе, Хелиоса и Телекома Словеније ускоро би могле промијенити власника.

Словеначки министар вањских послова сматра да ће усвајањем приватизацијског пакета ова земља испунити овогодишње буџетске циљеве.

Влада Словеније јуче је усвојила ребаланс буџета, због, како кажу, "слабог стања у привреди".

Новим ребалансом, приходи државе смањују се за више од 540 милиона евра, те ће у коначници износити близу 8 милијарди, а расходи ће, због пребацивања новца између ресора, остати готово исти – виши од 9,6 милијарди евра.

Тако ће у коначници, због усвојеног ребаланса буџета, његов дефицит бити повећан на 4,4 посто БДП-а, односно на милијарду и по евра.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово је сасвим нормално,код нас се фабрике продају на килограме као секундарна сировина.
    У Брчком је уништено све осим Бимал д.д.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *