Скривање трагова студентских организација о финансирању и пројектима

Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци, супротно законској обавези, скривају од јавности кључне информације о свом финансирању и оствареним и неоствареним пројектима.

понедељак, децембар 25, 2017 / 07:17

Пише: Стефан Мачкић

Одговарајући на оптужбе Удружења грађана „РеСтарт Српска” да студентски представници расипнички троше новац грађана (окривили су их да су појели 1000 КМ једном приликомпопили 600 КМ пива другом и загубили 8000 КМ трећом), предсједник Уније студената Републике Српске Ратко Савић је недавно устврдио да је све што они раде транспарентно.

Транспарентно скривање и неодговарање јавности

Пошто ће студенти бањолучког Универзитета у уторак поново бирати своје заступнике, одлучили смо да провјеримо Савићеве наводе и испитамо рад наших највећих студентских организација.

Тражили смо од Уније студената, кровне асоцијације свих студентских скупштина, да нам достави правилник о расподјели средстава, програме рада, финансијске планове, извјештаје о пословању и годишње обрачуне. Доношење поменутих докумената предвиђа Статут Уније студената и они представљају, по Закону о слободи приступа информацијама, јавно добро од вриједности – информације „неопходне за демократски процес”, којима свако има право да приступи јер то „промовише већу транспарентност и одговорност тих јавних органа”.

Унаточ законској обавези, Унија студената не само да нам није прослиједила те папире, већ нам није ни одговорила на захтјев.

Друштвена самозаштита: Студентски парламент одбио дати копије записника

Обратили смо се и Студентском парламенту Универзитета у Бањој Луци, тијелу чије чланове студенти непосредно бирају и које према Закону о студентском организовању треба да „заступа и штити интересе студената и даје допринос друштвеним, културним, академским или физичко-рекреативним потребама студената, на основу демократских принципа и у складу са [тим] законом.” Захтијевали смо да нам пошаљу годишње финансијске извјештаје и записнике у којима би, како то закон налаже, требало да представљају своје завршене и незавршене пројекте и активности.

Што се тиче финансијских извјештаја Студентски парламент нема свој рачун и није правно лице. Све наше финансије иду кроз рачун Универзиета у Бањој Луци и финансијску службу Универзиета у Бањој Луци, те се са овим захтјевом евелтуално можете обратити Универзиету”, одговорили су нам из Студентског парламента.

Иако би по Закону о студентском организовању ипак требало да доносе годишњи финансијски извјештај, предсједник те установе Жељко Сладојевић нам је и у телефонском разговору потврдио да то не чине. Каже да се финансирају по пројектима, па по пројектима састављају и извјештаје.

Студентски парламент је такође одбио да нам дâ копије записника са пописима пројеката правдајући се да су то „интерни документи и доступни су само члановима Скупштине Студентског парламента.” Закон о слободи приступа информацијама заиста дозвољава јавним органима да ускрате одређене информације, али да би то учинили морају да докажу, прво, да је то потребно ради заштите неког законитог интереса (попут приватности или државне безбједности) и, друго, да би објављивање више штетило јавном интересу него што би му користило. Студентски парламент није доказао да је испуњен иједан од тих услова.

Не подносе извјештаје ни Министарству

Будући да Закон о студентском организовању задужује студентске представнике и да Министарству просвјете и културе Републике Српске подносе годишње финансијске извјештаје, обратили смо се и тој институцији. Они су нас обавијестили да не располажу таквим извјештајима Студентског парламента и Уније студената.

Док је јасно да Студентски парламент није могао да преда поменуте извјештаје Министарству када их ни не саставља, није јасно зашто то није учинила Унија студената? Покушали смо да сазнамо, али нам на питање упућено електронском поштом нису одговорили. Баш као ни на захтјев.

Овакво поступање Уније студената и Студентског парламента није изненадило оне који су покренули причу о начину на који студентски представници троше јавна средства.

„Нас не чуди таква ситуација, јер да је све транспарентно никада не би ни могло доћи до свих оних афера гдје је новац студената трошен у њихове личне сврхе. Очигледно је да појединци настоје да остваре свој лични интерес преко студентског организовања. Оно што је заиста поражавајуће је чињеница да је хиљаде и хиљаде марака једноставно нестало, а нико ништа не ради по том питању”, прокоментарисали су из Удружења „РеСтарт” одлуке студентских организација да не објаве тражене информације од јавног значаја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *