Шкрбић: Није тачно да специјалисти медицине одлазе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је у изјави за Срну да је податак који је изнио предсједник Асоцијације доктора медицине југоисточне Европе Миодраг Фемић да из Српске одлази све више специјалиста медицине апсолутно нетачан. Далеко више људи је дошло него што је отишло, тако да је тај податак апсолутно нетачан", […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 14:11

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је у изјави за Срну да је податак који је изнио предсједник Асоцијације доктора медицине југоисточне Европе Миодраг Фемић да из Српске одлази све више специјалиста медицине апсолутно нетачан.

Далеко више људи је дошло него што је отишло, тако да је тај податак апсолутно нетачан", рекао је Шкрбић и истакао да "Фемић све зна, а понајмање своју струку".

"Бавимо се глупостима које Фемић прича и упорно скреће пажњу на себе, јер он не може другачије да скрене пажњу на себе", рекао је Шкрбић и додао да му је жао осталих колега које он представља, а који су часни и поштени људи. Он је истакао да се Фемић уопште не бави анализом здравственог система већ чита по новинама и тако доноси паушалне оцјене. "Тачно је да је један број људи из државног сектора прешао у приватни, тачно је да је свега неколико њих отишло у друге земље, као што је на примјер Словенија, али бих волио да сте је питање било колико нам је људи дошло у здравствени систем", рекао је Шкрбић.

Шкрбић је истакао да би у том случају одговорио да је комплетна екипа и постава људи који раде на Центру за радиотерапију дошла из Србије, Црне Горе и Македоније. "Дошли су готови стручњаци и професори радиотерапије, физичари који се баве нуклеарном физиком, радиотехнолози, радиотерапеути и то је висококвалификовани кадар који је дошао са својим породицама", прецизирао је Шкрбић. Он је истакао да је у здравствени систем Српске дошло и неколико људи из Клинчког центра Србије, као и неколико људи из Клинчког центра Косовска Митровица.

"Питајте Фемића колико је година студирао? Студирао је 17 година и према томе нема потребе да се бавимо његовим изјавама", рекао је Шкрбић.

Миодраг Фемић, предсједник Асоцијације доктора медицине југоисточне Европе, рекао је да Републици Српској недостаје 1 600 љекара, те да је то "посљедица њиховог одласка, у великом броју, како из Српске, тако и из БиХ и региона" . Један од највећих проблема у здравственој политици и политици људских ресурса у Републици Српској и региону јесте управо одлазак љекара – од прошле године, од септембра, отишао је 161 љекар, а 1. јануара наредне године из Српске одлази још 11 љекара специјалиста, рекао Фемић у интервјуу Срни.0 КОМЕНТАРА

 1. „“Питајте Фемића колико је година студирао? Студирао је 17 година и према томе нема потребе да се бавимо његовим изјавама“, рекао је Шкрбић.“

  Зашто је релевантан податак колико је ко студирао? Заиста ми се гаде људи кад немају ниједан аргумент да употребе за своје изјаве онда иду на омаловажавање личности. Сељачине са дна каце!

  Колико си пара утрошио за вакцине које су штетне по здравље људи у РС Шкрбићу? Колико је тих вакцина дато народу? Колико је пара утрошено на уништавање преосталих вакцина? Знаш ли Шкрбићу у кавим условима је хирургија? То су питања на која требаш дати одговоре!

 2. Zbilja, u Srbiji su u zatvoru oni za vakcine. Zna se i ko je naručivao, i pošto, i ko koliko u džep, a kod nas ništa. Ujeo vuk magarca. Molim poslanike u parlamentu, dr Stevandića da otvore pitanje vakcina H1N1. Koliko su drpili miliona od ovoga jadnoga naroda na račun vakcina.
  Ajde škrbi, pjevaj pjesmicu o vakcinama.

 3. Просто. Наши љекари иду у Словенију, Словенци у Њемачку, а Немци у скандинавске земље.
  Већина љекара је незадовољна платама. Не могу додатно да зараде осим неких.
  Нешто, у већа мјеста у РС, дође љекара из Србије, али и они одлазе.
  Један од начина за задржавање љекаре, је уговор приликом одласка на специјализацију, да се потписује да ће по завршеној спецјализацији радити у установи која их шаље.

 4. Neki dan takođe „nije bilo tačno“ da se spremaju participacije pa je juče odednom ipak postalo tačno. Vidjećemo da li će za par dana da se konstatuje da nam specijalisti ipak odlaze! 😉

 5. Чађо каже да нема организованих криминалних група, а Шкрбић да медицинско особље не одлази… Да није жалосно колико прцају овај народ у мозак, било би смијешно.
  Које је Шкрба понудио анализе као контра-аргумент? Лежао сам на хирургији у соби са 10 кревета међу болесницима који умиру, а ја имао лакшу операцију. Они хирурзи мало мало па се нешто свађају, раде људи прекомјерно радно вријеме и у катастрофалним условима.
  Имам рођака максилофацијалног хирурга који није могао добити нормалан посао на КБЦ-у јер није подобан и није дупелизац и човјек лијепо оде на Кошево гдје су му понудили одличне услове.
  А ове припаднике монструмне организације ће кад тад коштати главе њихово лицемјерство.

 6. Nisevicu,

  znamo tvog rodjaka koji je sa medicinskog faksa tj odsjeka stomatologije, otisao, zasto i kako. treba da bude sretan sto radio kao maksilofacijalni hirurg, bez zaista zavrsene medicine, nego ima stomatologiju i po koji ispit prepisan sa medicine. cuti Nisevicu.

 7. Шбркићу,
  одлазе стручни и способни љекари, а ови кормупирани који неће да реде ако им пацијент прије или послије интервенције неће итад мито.

 8. katarinateodora, 23.12.2011. 18:45:06 [23362]

  Да и шта сте вас две хтјеле рећи са тим? Човјек је максилофацијални хирург са стажом на клиници изван Босне.

  А да ми вас две заједно надувате јаја, па ћу да ћутим?

 9. Eto! Bojane nakon ovog komentara si potvrdio da ste u srodstvu. Htjele smo ti reci da ne bulaznis, jer nemas pojma sta pricas i s kim se hvalis. Tvoj rodjak je stomatolog koji hoce da bude specijalista ozbiljeni zahtjevne medicinske specijalizacije. Nema zavrsenu medicinu. Mozda ima index upisanih tj prepisanih ocjena medicinskih predmeta sa stomatologije na medicinu, sto predstavlja 30% gradiva,kojeg uce studenti medicine.Ljudi to znaju, i zato ovjde nije primljen na sa fanfarma uprkos edukaciji duzine turisticke posjete, negjde u inostranstvu. Lepo se poklopi. Ne odlaze specijalisti, samo se vise o tome prica, nego sto neko i ostvari odlazak.

 10. О ријечнику мог рођака не могу судити, мада га ја никад нисам чуо да користи неприкладан ријечник. Али ја ћу сваком и увијек рећи да ми надува јаја ко мени каже да ћутим. Са циганима мораш цигански, а са господом господски. То вам је Балкан.
  Једна од вас две (а можда и обе) сте изгледа огорчене јер сте добиле корпу од њега. Да, овдје је проблем кад човјек заврши два факултета и специјализира на клиници у Загребу. Онда ниси довољно стручан кадар у болници у којој влада сујета и улизништво, али си довољно стручан за 5 пута већи клиничко-болнички центар у Сарајеву.
  Потпишите се лијепо па онда трачајте и пљујте по некоме. Овако сте једне обичне нељудске љиге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *