Шкотска: Мост од рециклиране пластике, трпи и камионе

На шкотској реци Твид направљен је први пластични мост у Европи дугачак нешто мање од 30 метара, који се по носивости не разликује од мостова изграђених од традиционалних материјала и преко њега могу да прелазе тешка теретна возила. Шкотска фирма "Вертех Лимитед", која послује под мотом "Зашто ишта бацити", од 50 тона пластичног отпада је […]

недеља, новембар 27, 2011 / 16:37

На шкотској реци Твид направљен је први пластични мост у Европи дугачак нешто мање од 30 метара, који се по носивости не разликује од мостова изграђених од традиционалних материјала и преко њега могу да прелазе тешка теретна возила.

Шкотска фирма "Вертех Лимитед", која послује под мотом "Зашто ишта бацити", од 50 тона пластичног отпада је направила мост, који се такође може рециклирати.
Рециклирана термопластика, од које је недавно израђен мост, не рђа и не треба је бојити, па су трошкови одржавања моста минимални.

Мост је након што су префабриковани дијелови произведени у фабрици монтиран за само четири дана, што га сврстава међу најбрже изграђене мостове те дужине.
Са мостом на ријеци Твид су отворене нове могућности употребе пластичног отпада у грађевинској индустрији, кажу стручњаци.

Из компаније "Вертех" већ су најавили могућност производње материјала који би замијенили панел-плоче, ивирицу и ламинате, који ће се продавати на тржишту цијеле Европе.

Та врста архитектура би заиста могла ријешити проблем пластичног отпада који све више гуши свијет, пренео је портал "Грађевинарство.рс".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *