Скоро као сан: Рација у чешкој влади, приведен и премијер

Јединица чешке полиције за борбу против организованог криминала спроводи од ноћас рацију у сједишту чешке владе, а као свједок саслушан је и премијер Петр Нечас. Ухапшено је неколико политичара владајуће Грађанске демократске странке и високих чиновника. Међу њима су, према сазнањима медија, и најближа сарадница премијера, директорица његовог кабинета и жена о којој су медији нагађали […]

четвртак, јун 13, 2013 / 20:01

Јединица чешке полиције за борбу против организованог криминала спроводи од ноћас рацију у сједишту чешке владе, а као свједок саслушан је и премијер Петр Нечас.

Ухапшено је неколико политичара владајуће Грађанске демократске странке и високих чиновника. Међу њима су, према сазнањима медија, и најближа сарадница премијера, директорица његовог кабинета и жена о којој су медији нагађали да можда стоји иза распада премијеровог брака Јана Нађова.

Пошто су рације у току, између осталог, у Министарству одбране и у канцеларијама неких утицајних чешких лобиста, надлежно тужилаштво још није саопштило никакве званичне податке, док је портпарол Одјељења за борбу против корупције Павел Хантак само потврдио да су у току привођења и претреси. У операцији учествује око 400 полицајаца у неколико градова у Чешкој. Незванично, ухапшен је и некадашњи шеф посланичког клуба Нечасове Грађанске демократске странке Петр Тлухорж, бивши министар пољопривреде Иван Фукса, директор Државних робних резерви и некадашњи шеф Војне обавјештајне службе Ондреј Палењик.

У сједиште владе полицајци су дошли ноћас, пола сата послије поноћи након што је завршена сједница владе.

Претресена је и канцеларија лобисте Романа Јаноушека кога медији повезују са корупцијом у прашком Градском саобраћајном предузећу. Још нема потврђених информација о афери, али медији наводе да је ријеч о махинацијама приликом јавних набавки од 2009. до 2012. године, а да тужилаштво и полиција воде истрагу већ годину дана.

Премијер Петр Нечас још се није огласио, а опозиција је данас у парламенту категорично затражила лично од њега објашњење за та хапшења без преседана у Чешкој. Спомињу се и ванредни избори.0 КОМЕНТАРА

  1. Аматери!
    Ко им је крив, што не преписаше од неких искуснијих, који на време разгулише,а неки се „сакрише“ под и иза сукње.Упс! Фактички!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *