Скелани: Нађено још пет римских грађевина

Послије четири године паузе наставили смо ископавања и пронашли остатке пет великих римских објеката, пореданих један до другог уз обалу Дрине, који датирају из римског периода.  Директор Aрхеолошког музеја "Римски муниципијум" Скелани – Сребреница Драгић Глишић је нагласио да остаци зграда потврђују да се на том подручју налазио град који је имао више од 40.000 […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 12:12

Послије четири године паузе наставили смо ископавања и пронашли остатке пет великих римских објеката, пореданих један до другог уз обалу Дрине, који датирају из римског периода.

 Директор Aрхеолошког музеја "Римски муниципијум" Скелани – Сребреница Драгић Глишић је нагласио да остаци зграда потврђују да се на том подручју налазио град који је имао више од 40.000 становника.

Царска палата са јединственим и очуваним подним мозаицима, као и бројни археолошки докази из римског доба, откривена је на локацији бившег задружног дома у Скеланима.

Сви досадашњи налази су на простору који је Влада Републике Српске прогласила подручјем од посебног културно-историјског значаја и бриге.

– Захваљујући заштитној огради на подручју гдје су откривени остаци царске палате из римског доба биће омогућена и истраживања на овом локалитету у свим временским условима – рекао је Глишић.

Он је подсјетио да је археолог Мирко Бабић прије четири године водио истраживања у Скеланима, гдје је открио остатке римске насеобине.

Бабић је потврдио да су недавно настављена истраживања, те истакао да су у темељима уклоњеног задружног дома пронађени веома значајни споменици из римског времена.
– Пронашли смо један завјетни споменик из прве половине другог вијека, који је подигао Јулијус Вер из локалног племена Диндари, а у част свог ослобађања из ропства и уласка у ред слободних грађана Рима – рекао је Бабић, истичући да ће тај археолошки налаз обогатити збирку од око 80 споменика које је пронашао Карло Пач 1896. године у дворишту једне куће у Скеланима, а које је Бабић открио 112 година касније.

Послије ријешених имовинско-правних односа, у центру Скелана су љетос уклоњени остаци девастираног задружног дома из средине прошлог вијека. На том мјесту су прије четири године откривени остаци архитектуре римског града Муниципијум Малвезијацијум са око 40 квадрата јединствених и изузетно очуваних подних мозаика у остацима царске палате, која је имала подно гријање. Још су нађени остаци Виле рустика и двије базилике из ранохришћанског доба, те 80 римских споменика и један стећак од камена сиво-зелене боје.

Културно добро

– Послије истраживања која су довела до епохалних открића, Народна скупштина Републике Српске је 2008. године археолошки комплекс прогласила културним добром од изузетног значаја, а Влада РС је 2011. године утврдила општи интерес на три локалитета из прве зоне заштите – подсјетио је Глишић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *