Сјеверна Кореја запријетима ударом против Југа

Сјеверокорејска војска запретила је данас да ће предзети „немилосредни војни удар” против Јужне Кореје уколико она реализује планове о слању пропагандних летака балонима преко границе идуће недеље, што је озбиљно подигло напетост дуж заједничке границе. Министар одбране Јужне Кореје Ким Кван Ђин одмах је обећао да ће они одговорити уколико Пјонгјан предузме војну акцију против […]

петак, октобар 19, 2012 / 14:55

Сјеверокорејска војска запретила је данас да ће предзети „немилосредни војни удар” против Јужне Кореје уколико она реализује планове о слању пропагандних летака балонима преко границе идуће недеље, што је озбиљно подигло напетост дуж заједничке границе.

Министар одбране Јужне Кореје Ким Кван Ђин одмах је обећао да ће они одговорити уколико Пјонгјан предузме војну акцију против њих. „Уколико се то догоди ми ћемо одговорити по мјестима одакле долази паљба”, цитирала је Кима јужнокорејска агенција Јонхап.

Сјевернокорејска војска је поручила да ће предузети напад уколико група дезертера из Сјеверне Кореје, који сада живе на Југу, спроведе план о слању пропагандних летака идућег понедељка преко границе.

Војска Сјевера је навела да ће, ако се то деси, „без упозорења предузети немилосрдан војни напад на западном фронту”, пренела је агеција КЦНА.

Поручено је да се становништво из области из којих активисти планирају да пошаљу балоне „треба да евакуише како би се спречиле могуће штете”, наведено је у саопштењу.

„Околни предели постаће мета директне ватре Корејске народне армије(КПА)”, наводи се у саопштењу и додаје да КПА никада не говори у празно.

Група сјеверокорејских дезертера планира да пусти балоне с лецима 22. октобра у 11:30 сати по локалном времену на граници код града Пађу, око 60 километара сјеверно од Сеула.

Такви поступци су релативно чести и Сјеверна Кореја је обично прјетила да ће предузети мјере одмазде, али је данашње саопштење неуобичајне оштро, уз навођења места напада и упозорења становништву да се евакуишу.

Упозорење је услиједило у вријеме, ионако повећане, напетости дуж заједничке границе и само дан пошто је јужнокорејски председник Ли Мјунг Бак изненада посетио острво на спорној западној поморској граници које је Север бомбардовао пре две године.

Током посете, Ли је рекао војницима стационирнаим на острву да треба да се „боре до смрти” како би заштитили границу и „снажно одговоре” на евентуалне провокације Севера. У Сеулу влада забринутост да би Пјонгјанг могао да предузме провокативне акције пред председничке изборе на Југу, заказане за децембар.

У среду је Јужна Кореја саопштила да ће идуће недеље бити одржани велики годишњи војни маневри који имају за циљ да се супроставе претњама Северне Кореје у време повећане напетости преко границе. У маневрима Хогук, који ће почети 25. октобра и трајати недељу дана, биће ангажовано 240.000 припадника војске, морнарице, авијације и маринаца, заједно с члановима полиције и око 500 америчких војника.

Сједињене Америчке Државе држе око 28.500 војника у Јужној Кореји још од завршетка Корејског рата 1953. Напетости на Корејском полуострву посебно су појачане последњих месеци након доласка на чело земље младог вође Ким Џонг -уна и серијом конфронтација на мору, као и новим одобрењем Вашингтона да Сеул може да за три пута повећа домете својих ракета окренутих према Северу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *