Сјевер Косова: Одборници против примјене споразума

Закључак заједничке сjеднице одборника четири општине са сjевера Косова је да је бриселски споразум неприхватљив за српски народ Косова и Метохије и да га не треба примjењивати док се о том документу не изјасни Уставни суд.  У закључцима са сједнице наведено је да је споразум неприхватљив јер је, како тврде, његовим одредбама предвиђено да се […]

среда, мај 8, 2013 / 18:48

Закључак заједничке сjеднице одборника четири општине са сjевера Косова је да је бриселски споразум неприхватљив за српски народ Косова и Метохије и да га не треба примjењивати док се о том документу не изјасни Уставни суд.

 У закључцима са сједнице наведено је да је споразум неприхватљив јер је, како тврде, његовим одредбама предвиђено да се са Косова и Метохије повлачи држава Србија, укидају њене институције и уводи уставно правни поредак непризнате државе Косово.

Одборници сматрају да је ријеч о "политичком и изнуђеном споразуму који није утемељен у уставно-правном поретку Србије, да је као такав необавезујући и штетан за Србију због чега га не треба примјењивати", нарочито не прије него што Уставни суд не да оцјену уставности тог документа.

У закључцима које је прочитао предсједник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић наводи се:

"Онај ко преузме на себе да по сваку цену у кратком року имплементира споразум из Брисела преузима сву одговорност за штетне последице по српски народ у покрајини, уставни поредак земље, укупне српске националне интересе и њену историју и културу".

Одборници су навели такође да општине са сјевера Косова и њени представници нису у сукобу са својом државом нити воде кампању против актуелне власти, појединаца или странака због разлика у оцјенама споразума.

Подржана је иницијатива да 10. маја у Београду организују, како су навели, сабор под слоганом "Остајемо у Србији".

Без имплементације споразума, Дачић и Тачи се опет састају 21. маја

Данашњи разговори тимова за израду плана имплементације споразума Београда и Приштине завршени су без договора, а премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи састаће се поново 21. маја, јавља извештач РТС-а из Брисела.

Београдска делегација, коју предводи савјетник предсједника Србије Марко Ђурић, ушла је у зграду Службе за спољне послове Европске уније мало послије 11 часова, док је делегација Приштине на челу са потпредсједником косовске владе Хајредином Кучијем пристигла сат раније.

Радна група Београда наставила је одвојене разговоре са директором за западни Балкан Фернандом Ђентилинијем који предводи Европску комисију. Претходно је, према изворима Европске комисије, одржан одвојен састанак Ђентилинија са косовском делегацијом.

Јуче су ови разговори окончани без договора о примени споразума који су 19. априла у Бриселу парафирали председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи.

Очекује се да би, уколико билатерални састанци буду успешни, могло доћи и до тројног састанка тимова Београда и Приштине са директором за Западни Балкан у Европској служби за спољно деловање, Ђентилинијем.

Ђурић је синоћ, на крају првог дана дијалога, изјавио да је српска страна дошла у Брисел "спремна и са свеобухватним планом да Заједница српских општина има управо онаква овлашћења каква су предвиђена Бриселским споразумом".

Он је додао да је српска делегација представницима Европске комисије предложила отпочињање дијалога на највишем политичком нивоу о суштинским питањима која нису обухваћена Бриселском споразумом.

"Реч је о имовинским питањима, положају Српске православне цркве на Косову и Метохији и питање учешћа представника српске заједнице у институцијама централне власти", навео је Ђурић.

Са друге стране, шеф приштинског тима Кучи је у изјави за приштинске медије изјавио да је београдска страна одбила план имплементације који је представио Ђентилини и да "покушава да га разводни".

Ово је трећи састанак тимова откако су председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи парафирали споразум 19. априла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *