Сирија: Полиција пуца на демонстранте бојевом муницијом

ДАМАСК – У антивладиним протестима широм Сирије убијена су 24 демонстраната у сукобима са снагама безбједности, док хиљаде траже промјене у земљи, рекао је шеф Националне организације за људска права Амар Кураби. Становници јужног града Дара, упоришта противника режима, рекли су да су снаге безбједности отварале ватру на демонстранте, бацали сузавац, а били су и […]

субота, април 9, 2011 / 12:14

ДАМАСК – У антивладиним протестима широм Сирије убијена су 24 демонстраната у сукобима са снагама безбједности, док хиљаде траже промјене у земљи, рекао је шеф Националне организације за људска права Амар Кураби.

Становници јужног града Дара, упоришта противника режима, рекли су да су снаге безбједности отварале ватру на демонстранте, бацали сузавац, а били су и мета других "група за контролу насиља".

"Имамо имена 19 демонстраната убијених у Дари, а знамо да су убијена двојица у Хомску и три у Харасти", предграђу Дамаска, рекао је Амар Кураби Франс пресу телефоном из Каира, гдје живи у егзилу.

Он је додао да снаге безбједности користе бојеву муницију, сузавац и друге отровне гасове, који изазивају несвјестицу.

Други активисти рекли су раније да је 13 демонстраната убијено у Дари, да је велики број људи повријеђен у централном индустријском граду Хомсу, а сукоби трају и у Харасти.

Сиријски предсједник Башар ал-Асад, под притиском да уведе крупне политичкре реформе и укине ванредно стање, које даје велика овлаштења снагама безбједности против демонстраната, наредио је истрагу ранијих протеста и цивилних жртава у Дари.

Званична новинска ахгенција САНА јавила је да је 19 припадника снага безбједности убијено, а 75 је рањено у нападима "оружаних група" у Дари.

Амерички предсједник Барак Обама осудио је сурово обрачунавање режима са демонстрантима, као и насиље самих демонстраната.

"Оштро осуђујем гнусно насиље сиријске владе против мирних демонстраната данас и протеклих седмица", рекао је Обама у саопштењу.

Он је такође осудио насиље демонстраната и позвао сиријске власти да се уздрже од агресије против мирних демонстраната.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће се власти суочити са оружаним групама које неселективно отварају ватру на демонстранте и снаге безбједности.

"Нећемо дозволити конфузију између мирних демонстраната, нити дјела саботаже чији је циљ сијање раздора и нереда, као и дестабилизацију основа сиријске политике", наводи се у саопштењу Министарства, које је рано јутрос објавила агенција САНА.

У саопштењу се говори о "завјереницима које подржавају стране групе и које одбијају реформе и презриво гледају на захтјеве народа".

"Ти људи убацили су се у редове демонстраната и отварају неселективну ватру како би направили раздор између грађана и снага безбједности. Они су запалили државне институције, напали војнике и званичнике безбједности који су се уздржавали од отварања ватре, а што је довело до великог броја цивилних жртава", наводи се у саопштењу.

Демонстранти захтјевају укидање ванредног стања, које је на снази од 1962. године, као и ослобођење затвореника и веће слободе.

Од почетка нереда, 15. марта, према процјенама сиријских активиста за људска права, у сукобима са снагама безбједности погинуло је више од 130 особа, углавном у Дари и луци Латакиа, док власт тврди да је страдало око 30 људи.

У међувремену, како би донекле смирио тензије у земљи предсједник Башар ал-Асад декретом је одобрио становницима региона Хасака на истоку Сирије право на држављанство, јавили су државни медији.

Бројни становници тог региона су Курди, који чине десет одсто укупног броја становништва Сирије.

Курди из Сирије често се жале да су изложени дискриминацији.

Међутим, лидер Курда Хабиб Ибрахим рекао је да ће припадници његовог народа у Сирији и даље наставити ненасилну борбу за грађанска права и демократију упркос објављивању Асадовог декрета.

Све до прошле седмице, популација сиријских Курда се дистанцирала од протеста, који представљају пријетњу без преседана по 11-годишњу Асадову владавину.

Међутим, током прошле седмице избиле су демонстрације у Хасаки и Камиши, гдје су окупљени узвикивали "Ни арапски, нити курдски, желимо владу националног јединства", у покушају да оспоре сваку оптужбу да је у питању курдски покрет.

Посљедњи декрет налази се међу мјерама које је предузео предсједник Асад у покушају да умири јавност.

Он је именовао реформисту и бившег министра пољопривреде Адела Сафара за мандатара нове владе.

Три комитета су успостављена ради истраге о убиству цивила у градововима Дара, Латакија и Дума, предграђу Дамаска, док је најављено разматрање укидања ванредног стања установљеног прије скоро пет деценија.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *