Силајџић: Они који нас уче владавини права, треба и сами то да чине

Предсједник Странке за БиХ Харис Силајџић рекао је да је на свима у БиХ одговорност да се „сачува тешко стечени мир, што се може постићи поштивањем Дејтонског споразума, који се евидентно крши непоштивањем институција и одлука судова, у чему учествује и међународна заједница“. "Они који нас уче владавини права, треба и сами то да чине. […]

недеља, март 27, 2011 / 17:04

Предсједник Странке за БиХ Харис Силајџић рекао је да је на свима у БиХ одговорност да се „сачува тешко стечени мир, што се може постићи поштивањем Дејтонског споразума, који се евидентно крши непоштивањем институција и одлука судова, у чему учествује и међународна заједница“.

"Они који нас уче владавини права, треба и сами то да чине. Дејтонски споразум је једини закон који имамо и да би сачували мир, морамо га поштовати", рекао је Силајџић данас у Сарајеву на заједничкој конференцији за новинаре његове и странака Демократског блока, који чине СДУ БиХ, ЛДС БиХ, СПУ БиХ и Е-5, а на којој је изражена забринутост због стања у БиХ узрокованог начином формирања власти у Федерацији БиХ, односно неформирањем власти на нивоу БиХ.

Силајџић је истакао да су штета за БиХ на привредном плану у оваквој ситуацији свима јасне и предложио да се пројекти инвестиција у БиХ хитно обнове.

Предсједник Социјалдемократске уније БиХ Нермин Пећанац сматра да је једино Уставни суд компетентан да донесе одлуку у вези са начином формирања власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и да, без обзира на неслагање са одлукама Централне изборне комисије БиХ, нико не може игнорисати њено постојање.

Нагласивши да не прејудицира одлуку Уставног суда на који се, како каже, већ врши притисак и "шири" прича да ће се прогласити ненадлежним, Пећанац је изразио очекивања да ће ова правосудна институција ипак донијети "само једну одлуку како пише у Уставу, не гледајући коме она иде у прилог".

Истичући да нико не смије бити изнад Устава и закона БиХ, Пећанац је у име странака Демократског блока и Странке за БиХ одбацио политику притисака и искључивости, јер у БиХ, у којој, како је рекао, постоје аномалије, мора постојати компромис и поштивање закона.

Предсједник Странке пензионера – умировљеника БиХ Мехмед Нуркановић рекао је да су грађани, а посебно пензионери, поред егзистенцијалних проблема, забринути и за опште стање у земљи и позвао све грађане БиХ, а посебно представнике странака који су добили највише гласова на изборима, да што прије успоставе функционалну власт на свим нивоима, како не би дошло до тежих посљедица.

Предсједник Либерално-демократске странке БиХ Бојан Зец Филиповић рекао је да политички лидери БиХ треба да схвате да имају капацитет, снагу и могућност да "извозе" позитивну енергију у ЕУ, али им је за то неопходно потребна додатна стабилизација.

"Уколико нисмо у стању да деблокирамо ситуацију до краја априла, на сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе нећемо имати делегате из БиХ и властитим нечињењем направити ефекат да свјесно не партиципирамо у важној међународној институцији. Уколико се то деси, тражићемо да ЦИК својим капацитетима прогласи датум одржавања нових избора у року од шест мјесеци и да народ БиХ изабере нове, енергичније и боље људе", рекао је Зец Филиповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *