Селман се дописује са ВСТВ

Министар правде Џерард Селман упутио је писмо предсједнику Високог судског и тужилачког Савјета БиХ Милораду Новковићу, због спорног дописа који је добио од ове институције. „Поштовани господине Новковићу, са великим изнанеђењем, запрепаштњем и огорченошћу примио сам акт Високог судског и тужилачког савјета бр: 08-02-1943-11/11 од 12.12.2011. године, који је у име ВСТВ потписао међународни члан […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 18:15

Министар правде Џерард Селман упутио је писмо предсједнику Високог судског и тужилачког Савјета БиХ Милораду Новковићу, због спорног дописа који је добио од ове институције.

„Поштовани господине Новковићу,

са великим изнанеђењем, запрепаштњем и огорченошћу примио сам акт Високог судског и тужилачког савјета бр: 08-02-1943-11/11 од 12.12.2011. године, који је у име ВСТВ потписао међународни члан ВСТВ Свен Марус Урке.

Тражим да ме у што краћем времену обавијестите ко је све у име ВСТВ овлаштен за потписивање званичних аката поготово аката који се упућују високим међународним званичницима, делегацији Европске уније у БиХ, ОСЦ-у Мисија БиХ, ОХР којим се позивају да својим “ауторитетом“ издејствују повлачење приједлога закона о судовима Републике Српске из редовне скупштинске процедуре.

Такође од вас тражим, а ради заштите институције на чијем сте ви челу, да овај допис на посебној сједници разматра ВСТВ и о њему заузме званичан став о чему ме требате одмах обавијистити како би се Министарство правде Републике Српске могло опредијелити о даљем начину контактирања и комуницирања са ВСТВ.

Сматрам да је ово акт неодговорног појединца који је неовлаштено себи узео за право да врши преписку и име ВСТВ, чиме наноси ненадокнадиву штету правосуђу и правосудним институцијама ентитета и Босне и Херцеговине“.

Пошто у овом писму није наведено о садржају самог акра на који се Селман жали, на сајту ВСТВ смо покушали наћи нешто више. Једино што нам се учинило везано за ову тему јесте писмо које је ВСТВ данас послало Селману.

Високо судско и тужилачко вијеће БиХ (ВСТВ БиХ) је поводом достављања Нацрта Закона о судовима РС Народној скупштини РС ради разматрања на сједници 13.12. 2011. године, данас упутило писмо министру правде РС-а Џерарду Селману.

У писму се подсјећа да је једна од препорука са другог састанка Структурног дијалога да се оствари тијесна сарадња по овом питању са ВСТВ БиХ, па се очекује од Министарства правде РС да уважи мишљење ВСТВ БиХ у погледу нацрта закона, што је ВСТВ БиХ званично и упутило наведеном министарству.

Наиме, у вези овог нацрта закона, који се нашао на дневном реду другог састанка Структурног дијалога, донесене су препоруке у којима је истакнуто да Европска унија очекује од Министарства правде РС да настави блиску координацију са ВСТВ у вези са Нацртом закона о судовима РС те да ће се у закону водити рачуна о независности судства и да ће он бити у потпуности у складу са прерогативима И препорукама ВСТВ-а.

Подсјећамо да је надлежност ВСТВ-а да даје мишљење о нацртима закона који могу утицати на правосуђе (члан 18. тачка 28. Закона о ВСТВ-у БиХ).

Писмо Министру правде РС-а је такођер достављено уреду Европске уније у БиХ, ОХР-у и ОСЦЕ-у.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово писмо само показује ко у овој институцији тј.у ВСТС има „задњу ријеч“. Један страни представник, има више власти него сви остали чланови овог тијела. Разлог „љутње“ ВСТС је приједлог да се у РС формира седам нових судова, додуше како каже члана 99 приједлога Закона „кад буде новаца“. То је прст у око, БСТС, који се залаже за још преношење надлежности у види Апелационог суда БиХ. Колико сам упућен, већ су подијељене функције, за овај суд. На жалост, овај приједлог Закона, не ограничава трајање мандата судије за одлазак у пензију са 65 година, као што иду остали, него судије могу радити до 70 година. Непотребно, кад имамо гомилу младих образованих правника, који никако не могу да буду изабрани за носиоце правосудних функција. Друго, приједлог овог Закона не садржи ограничење трајања функције предсједника суда на најдуже два мандата. Тако имамо предсједнике судова који су више од 10 година предсједници, а не доносе одлуке. Имамо предсједнике судова који никад нису донијели пресуду, али су вољом ВСТС, предсједници. ПОЗИВАМ НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ ДА ОГРАНИЧЕ МАНДАТ СУДИЈА НА 65 ГОДИНА И ПРЕДСЈЕДНИКА СУДОВА НА ДВА МАНДАТА,УЗАСТОПНО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *