Селман: Извјештај ОЕБС потврђује оно што ми говоримо о правосуђу БиХ

Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је да Извјештај ОЕБС-а о процесуирању ратних злочина од 2005. до 2010. године потврђује настојања РС да се изврши реформа правосуђа на нивоу БиХ, јер постојеће институције не могу адекватно да одговоре захтјеву и потреби за рјешавање ових питања. Селман је истакао да је у потпуности прихватљив став […]

субота, мај 21, 2011 / 19:32

Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је да Извјештај ОЕБС-а о процесуирању ратних злочина од 2005. до 2010. године потврђује настојања РС да се изврши реформа правосуђа на нивоу БиХ, јер постојеће институције не могу адекватно да одговоре захтјеву и потреби за рјешавање ових питања.

Селман је истакао да је у потпуности прихватљив став ОЕБС-а да је кључни елемент за успјешно провођење Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, преношење вођења поступка у мање сложеним предметима правосуђу ентитетима, јер ће то Тужилаштву и Суду БиХ омогућити да своје ресурсе посвете сложенијим предметима.

"Дио предмета треба изузети из правосуђа БиХ и пренијети их на окружне судове и тужилаштва у РС, јер сматрамо да смо у потпуности оспособљени за оваква суђење", рекао је Селман за "Глас Српске".

ОЕБС у извјештају наводи да се, када је ријеч о РС, већина суђења за ратне злочине води пред Окружним судом у Бањалуци, гдје је од 2005. до 2010. године суђено у 22 предмета и донесено 18 првостепених пресуда, те додаје да је забрињавајућа чињеница да је мали број предмета процесуиран пред другим судовима у РС.

Министар Селман истиче да ова констатација ОЕБС-а не одражава реално стање у правосуђу РС, јер се предмети ратних злочина рјешавају и у Окружном суду у Добоју, као и у Бијељини и Требињу. "Оцјена рада осталих судова у Српској је само њихова оцјена рада, која није тачна", рекао је Селман.

Селман је осудио ставку у извјештају ОЕБС-а која се односи на формирање врховног суда БиХ, истичући да је непримјерено за такву организацију да се мијеша у уставни поредак једне државе, јер Уставом БиХ није предвиђен врховни суд као инстанца.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *