СДС тражи хитну сједницу Савјета министара

СДС очекује од предсједавајућег да закаже хитну сједницу Савјета министара ради утврђивања одговорности надлежних органа, институција и функционера на нивоу БиХ за држање запослених у институцијама и страних дипломата у згради Парламента БиХ као талаца чиме је нанесена штета БиХ, па самим тим и РС. Сједница мора да буде одржана у условима слободе одлучивања и […]

субота, јун 8, 2013 / 16:17

СДС очекује од предсједавајућег да закаже хитну сједницу Савјета министара ради утврђивања одговорности надлежних органа, институција и функционера на нивоу БиХ за држање запослених у институцијама и страних дипломата у згради Парламента БиХ као талаца чиме је нанесена штета БиХ, па самим тим и РС.

Сједница мора да буде одржана у условима слободе одлучивања и без спољњег притиска, што је немогуће обезбједити у Сарајеву и територији ФБиХ. Безбједносне агенције из ФБиХ су показале незаинтересованост и неспособност да обезбједе услове за несметан рад изабраних представника из РС у заједничким органима БиХ.

Као ни безбједносне службе, тако ни Министарство иностраних послова БиХ није ништа предузело на заштити, па чак ни да разговара са више од 250 страних дипломата и инвеститора који су држани као таоци у згради. Понашање министра иностраних послова Златка Лагумџије је јасније ако се узме у обзир чињеница да странка чији је он предсједник позива своје огранке на учешће у насилним демонстрацијама.

Умјесто министра или његовог замјеника, преговоре око пуштања страних талаца је водио Високи представник Валентин Инцко. Несхватљива је подршка појединих међународних институција и представника држању страних талаца као начину притиска на доношење политичких одлука.

Упозоравамо да је на појединим сарајевским медијима и друштвеним мрежама покренута права харанга и позив на линч посланице СДС у Представничком дому Александре Пандуревић. Ту харангу схватамо као напад и на све посланике из РС у Парламенту БиХ и као још један доказ да боравак у Сарајеву није безбједан, а од надлежних органа РС очекујемо заштиту свих представника РС у органима БиХ.

СДС разумије незадовољство радом институција на државном и ентитетским нивоима и подржава право грађана на мирне и организоване протесте, као што се то много пута раније десило испред зграда заједничких органа БиХ. Међутим, последњи догађаји нису били мирне демонстрације, него насилно и противзаконито држање као талаца преко хиљаду људи и одузимање права на слободу кретања. Ако је ишта остало од правне државе, онда одговорни за почињена кривична дјела морају хитно бити процесуирани.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *