Састанак у Италији је посљедња шанса за формирање власти

Амбасадор Велике Британије у БиХ Најџел Кејси сматра да је састанак политичких лидера из БиХ у Италији посљедња шанса за формирање власти и позитиван одговор Савјета ЕУ, али и за саме лидере који су исцрпљени преговорима. "Вријеме је за договор", поручио је Кејси и додао да је ово била веома лоша година за БиХ, јер […]

петак, новембар 25, 2011 / 10:44

Амбасадор Велике Британије у БиХ Најџел Кејси сматра да је састанак политичких лидера из БиХ у Италији посљедња шанса за формирање власти и позитиван одговор Савјета ЕУ, али и за саме лидере који су исцрпљени преговорима.

"Вријеме је за договор", поручио је Кејси и додао да је ово била веома лоша година за БиХ, јер након годину дана од избора нема нове извршне власти, буџета, ни додатног страног улагања, док је повећана стопа незапослености.

Он сматра да политички лидери у БиХ морају веома добро да размисле наредне седмице о поруци коју ће послати Европском савјету који ће разматрати извјештаје о напретку који су учиниле све земље западног Балкана.

"Уколико наши лидери у децембру кажу да је ова БиХ неспособна да формира Савјет министара годину дана након избора и да је разлог тај што се не могу договорити о томе како расподјелити позиције у државним агенцијама, онда ће закључци у погледу тога колико су политички лидери у БиХ заиста за европске интеграције бити сурови", упозорио је Кејси.

Амбасадор Велике Британије ЕУСР види као машину која вуче БиХ ка врху брда, а ОХР је још присутан, јер је "кочница која зауставља воз да се не суноврати назад и заједно са путницима скрши".

"То је однос који већ имају и на чему ће заједно изврсно радити, они се виде у комплементарним, не у такмичарским улогама. У овом периоду који је, надамо се, транзицијски и трансформацијски, требамо обје институције да раде заједно и да се надопуњују", рекао је Kејси за најновји број магазина "Дани".

Он каже да је веома задовољан одличним почетком специјалног представника и шефа делегације ЕУ у БиХ Петера Соренсена и блиском сарадњом коју је остварио са ОХР-ом. "То је модел који желимо да видимо у тренутним условима између ове двије организације са допунским моћима", нагласио је Кејси.

Британски амбасадор сматра да ће чланство у НАТО бити главни подстрекач за БиХ, не само у смислу одбране, него и у економском погледу. "Разлог за то је да инвеститори гледају на чланство у НАТО као на знак стабилности и безбједности и то истовремено обезбјеђује окружење за инвестиције", појаснио је Кејси.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *