Шаровић: ЕУ обавезе или суспензија

Уколико БиХ не испуни обавезе које је на себе преузела уласком у Енергетску заједницу, могла би бити из ње суспендована, што не би било добро за њен даљи развој, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. Шаровић је у изјави бх штампу подсјетио да је БиХ од 2004. године пуноправна чланица […]

субота, мај 11, 2013 / 10:33

Уколико БиХ не испуни обавезе које је на себе преузела уласком у Енергетску заједницу, могла би бити из ње суспендована, што не би било добро за њен даљи развој, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је у изјави бх штампу подсјетио да је БиХ од 2004. године пуноправна чланица Енергетске заједнице, те да је уласком у ову важну европску асоцијацију добила задатак преузимање легислативе, односно европских директива које се тичу електричне енергије и гаса као најважнијих ресурса.

"Међу најважнијим обавезама које смо преузели уласком у Енергетску заједницу је питање гаса. Дужни смо ријешити питање регулатора гаса и оператера у складу са европским директивама, те створити велепродајно тржиште гаса у БиХ", појаснио је Шаровић.

Он је напоменуо да Република Српска има свој Закон о гасу, који је у значајној мјери усаглашен са европском легислативом, а Федерација БиХ је кренула сличним путем,јер има Нацрт закона о плину који је у фази усвајања.

Шаровић је додао да је 2015. година крајњи рок за испуњавање обавеза за успостављање јединственог регулатора за гас на нивоу БиХ и других обавеза.0 КОМЕНТАРА

 1. Nešto puno se Mirko sikira za Bosnu i Hercegovinu. Pominje i 2015. Da li je on Nikolić s ovu stranu Drine.Ako je EU na njega tipovala i narod će tako da odluči.

 2. Ова кратка вијест најбоље осликава шта ЕУ јесте.

  „у складу са европским директивама“

  Ви, као бајаги, преговарате о уласку у ЕУ, али у ствари добијате директиве. (Једнакост, слобода, братство.)

  Наравно, Штефан Филе је лијепо објаснио да је један од услова приватизација електроенергетског сектора. Сасвим случајно, његова Њемачка добија од Милорада Додика концесије на Дрини, тако да ће његов народ добијати јефтину електричну енергију, а према директивама цијена електричне енергије ће овдје вишеструко расти, а да не кажемо по којој цијени ће нам је продавати онај ко купи од Милорада Додика наш електоренергетски сектор. Наравно, власт ће то правдати да је то једини начин да се дође до новца, да се врате дугови и да исплатимо плате. Они који чекају плате ће подржати да се закоље во, како би и они добили парче меса, а Милорад Додик ће добити од купца проценат да купи и сљедећа два изборна циклуса, и тако срећно владати народом (не служити народу) до краја живота. Свог или народног. У Бугарској је пала Влада на овом питау. Овдје нема шансе да се тако нешто деси. ЧУВА МИЛЕ ВОЛОВЕ!

 3. Да, да,..ово је та „слободна Европа“, породица народа, бла, бла…само у тој породици наш народ и још неки ко тешко сироче! Тако ваљда грах пао!

  Тумачи директива не трудите се да нам замазујете очи, свако од нас може да прочита на интернету иста та правила ЕУ и само је на нама да ли смо за служење радом, од кога нико не бјежи, или да им послужимо као сировинска база, што ни у лудилу не треба дозовлити!? То зависи од вас, а Богами и од нас!

 4. Mafijaša Šarana su vratili iz mrtvih (iz zatvora) direktno u ministarsku fotelju a zna se na koji se način vraća iz mrtvih i šta povratnik među žive (u ministarsku fotelju) mora obećati i kako se mora zakleti onima što su ga vratili 😉

  U ovo sam siguran ali vrijeme će pokazati !!

 5. MrStojan, 11.05.2013. 19:57:18

  Мени г-дин Шаровић одаје утисак културног човјека, политички коректног. Немам никаквих конкретних информација о неким незаконитим радњама за које га поједини прозивају. Врло могуће да је ни крив ни дужан био у притвору. Међутим, ја се управо плашим да њему није у Републици Српској намјењена улога Ивице коју Ивица Дачић игра у Србији. Не знамо под којим околностима је пуштен на слободу и је ли било услова. Џаба што је крив, кад има посла с бјелосвјетском мафијом, која нам кроји судбину. Чини се да би он могао бити кандидат СДС-а за Предсједника РС. Није ми до краја јасан однос г-дина Босића и г-дина Шаровића, као ни однос г-дина Шаровића према г-дину Додику (нисмо га видјели да критикује). Ја вјерујем да г-дин Босић има часне намјере, али да нема моћ да управља странком по регијама, јер су неки локални шерифи веома јаки. Како се данас чини да је то једина могућност за неке промјене, човјека обузме језа при помисли да нам се деси као браћи у Србији. било би добро да нам ово разјасни неко ко је боље упућен.

 6. drazen78bl, 12.05.2013. 02:15:13 [756

  Pogledaj samo listu onih koje je pomilovao i sve će ti biti jasno a ja ga dobro znam još iz devedesetih!!

  Ne samo da će biti kao Ivica Dačić nego će Dačić biti mala maca za ovog našeg novog jevropeca !!

  Pokajnih vraćen među žive ima samo jedan ugovor a zna se s kom se potpisuje taj ugovor !!!

 7. Дражене, Стојан је нажалост у праву, од како је Шаровић поново кључни шараф СДС-а, та странка је изгубила компас, постала је додиков сателит и све што је до тада радила на разоткривању криминалног режима снсд-а, пало је у воду!

  Још једино Вукота са појединим начелницима општина у Источној Српској води антирежимску политику и бори се за промјене.
  Док је овај Шаровић додиков хавер, неколико пута је додик код њега био у Лукавици кући на кафи док га нису рехабилитовали!
  Садашња политика СДС јасно говори о том кафенисању и о чему су се издоговарала њих два црна гаврана!x-(

 8. Европска Унија је политички поројекат који теба да омогући да богати Запад буде још богатији. Да глобализам допринесе његовом богатству.
  Погонска снага је у слободи тржишта као освједоченом „борцу“ за пораст богатства богатих и повећано сиромашење сиромашних. На тој основи све добија други прикривени изглед. Довољно је само залагати се за слободу тржишта и процес преливања богатства је отворен.
  То олакшава и рад оданих политичара, ових којима је власт важнија од народа. Тада се само бори за слободу тржишта, сагласно захтјевима Европске Уније, не гледајући на поразан резултат неразвоја и заробљавања. Захвалност не изостаје што их учвршћује на власти.
  Слободно тржиште, као основно погонско гориво глобализма, може да има своје многобројне изразе, зависно од циљева који се желе оставрити.
  На тој основи смишљен је и модел приватизације наше електропривреде, односно приватизације наших природних електро-енергетских потенцијала (ријеке, рудници).
  Од Владе се захтјева да прихвати Европске директиве о слободи тржишта електричне енергије, што је наша Влада већ учинила. То је довољно за приватизацију наше електропривреде, односно свих ових природних богатстава којима располажемо.
  Онда на ред долази владино варање народа и силно обмањивање неистинама. Како нема и неће бити приватизације електропривреде, вјероватно мислећи да се неће у ту сврху расписивати међународни тендер. Не наводи се да је то овдје непотребно, сувишно. Далеко је дјелотворнији подмукли али зато успјешнији модел приватизације садржан у слободи тржишта електричне енергије.
  Приватизација је замагљена, непрозирна и невидљива на први поглед. До ње се долази постепено, у дугом року, што доприноси њеној утемељености.
  Народ тешко може да повјерује да га Влада толико вара, обмањује.
  Упорно се истиче да концесионо уступање природних богатстава није њихова приватизација и да ће се концесионари након истицања концесионог периода мирно повући са ових простора. Само још да нам кажу гдје се то догодило. Ми овако мали и немоћни да отјерамо и откажемо тако великим и моћним.
  Двије су кључне чињенице приватизације наше електропривреде:
  – слобода тржишта електричне енергије и
  – концесионо уступање природних богатстава странцима или домаћим, свеједно
  Потпуно је неважно ко је концесионар. Битно је да се електрична енергија испоручује Западу што је основа сваке концесије. Због пораста прилива електричне енергије цијене (тамо) успореније расту, што им увећава богатство.
  Изузетне профите које остварују концесионари слободно износе из земље, чиме се умањује наш инвестициони потенцијал, диже каматна стопа и оптерећује развој домаће привреде, што за Запад, окренут нашем економском уништењу, није неважна чињеница. Убрзано исцрпљивање природних богатстава оставља нас без довољно електричне енергије и сада и у скорој будућности. Тада престаје сваки развој.
  То је непосредна будућност коју нам припрема постојећа Влада. Из постојећег неразвоја у још већи и потпуни неразвој.
  Слободно тржиште електричне енергије и концесионо уступање наших природних богатстава начин је подмукле приватизације наше Електропривреде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *