Саркози искључио могућност копнене акције у Либији

Француски предсједник Никола Саркози искључио је могућност копнене акције у Либији, јер је то супротно резолуцији 1973 Савејта безбједности УН, али се заложио за идеју слања група за признавање или војних експерата, преноси агенција Риа „Новости“. Француски шеф државе је данас изјавио на заједничкој конференцији за новинаре одржаној са италијанским премијером Силвијом Берлусконијем у Риму […]

уторак, април 26, 2011 / 20:36

Француски предсједник Никола Саркози искључио је могућност копнене акције у Либији, јер је то супротно резолуцији 1973 Савејта безбједности УН, али се заложио за идеју слања група за признавање или војних експерата, преноси агенција Риа „Новости“.

Француски шеф државе је данас изјавио на заједничкој конференцији за новинаре одржаној са италијанским премијером Силвијом Берлусконијем у Риму да су међународни савезни обавезни да стого поштују одредбе садржане у резолуцији Савјета безбједности која искључује било какву копнену војну акцију.

Саркози је истовремено додао да резолуција не забрањује изричито слање обавјештајних агената или војних стручњака у Либију.

"Француска и Италија су послале Европској комисији приједлоге о модигикацији Шенгенског споразума", изјавио је данас у Риму француски предсједник Никола Саркози.

Француски предсједник је додао да Париз и Рим жели да Шенген опстане али да би Шенген остао мора бити реформисан.

Он је додао да је потписана заједничка декларација против илегалне имиграције.

"Ни Рим ни Париз не желе укидање Шенгенског споразума али се залажу за привремену измену његових одредби како би се ојачала контрола протока илегалних имиграната у Европ", рекао је Берлускони.

Италија се суочава с масовним приливом избеглица из сјеверноафричких земаља због таласа народног протеста.

У Италију је до сада стигло укупно, око 22.000 Тунижана. Почетком априла, италијанска влада је одобрила издавање привремених боравишних дозвола имигрантима из Туниса, што им омогућава да се крећу кроз шенгенски простор.

Овај потез изазвао је протесте у Паризу, јер је Француска привилеговано одредиште миграната.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *