Саркози, гдје си: либијска војска потиснула побуњенике

РАС ЛАНУФ – Снаге лојалне Моамеру Гадафију засуле су ватром из тенкова и ракетама побуњеничке редове, преокренувши, тако, њихово брзо напредовање ка Сирту у панично повлачење, послије неколико сати борби дуж пута уз обалу. Најновије борбе истакле су дилему с којом се суочавају САД и њихови савезници у Либији, јер побуњеници можда нису у стању […]

среда, март 30, 2011 / 10:00

РАС ЛАНУФ – Снаге лојалне Моамеру Гадафију засуле су ватром из тенкова и ракетама побуњеничке редове, преокренувши, тако, њихово брзо напредовање ка Сирту у панично повлачење, послије неколико сати борби дуж пута уз обалу.

Најновије борбе истакле су дилему с којом се суочавају САД и њихови савезници у Либији, јер побуњеници можда нису у стању да Гадафија поразе војно уколико сада већ стални ваздушни напади на његове трупе не оду и корак даље од чишћења простора за наступања побуњеника.
С разних страна скупљени борци опозиције синоћ су тражили ваздушне ударе док су бјежали с положаја код Бин Џавада, гдје је артиљеријска ватра непрестано засипала терен, дижући увис ватрене лопте и дим, јавила је агенција АП.
Таква канонада није забиљежена током досадашњих борби и неки побуњеници су викали „Саркози, гдје си?”, алудирајући на француског предсједника Николу Саркозија, једног од најупорнијих поборника коришћења ваздушних удара против Гадафијевих снага.
Извјештаји су током ноћи указивали да побуњеници напуштају приморске градове Брега и Рас Лануф, које су освојили само прије који дан.
То показује колико се они ослањају и колико су зависни од стране интервенције и ваздушних удара међународних снага. Само дан раније они су јуришали путем дуж обале с надом да ће за кратко вријеме ући у Сирт, Гадафијево родно мјесто и бастион његових сљедбеника у централној Либији.
Побуњеници су дошли на око 100 километара од града прије него што су их одбациле Гадафијеве трупе назад ка Бин Џаваду.
Лидери западних земаља који су се окупили јуче у Лондону договорили су се да Гадафи мора да сиђе с власти, али они тек треба да одлуче какав додатни притисак треба да употријебе да би се скршио отпор његових снага и он отишао.
Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је циљ војне кампање против Либије да се врши стални притисак на Моамера Гадафија, како би он, на крају, отишао са власти.
Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је, међутим, да не жели да нагађа колико дуго ће војна мисија Алијансе у Либији трајати и додао да се до разрјешења кризе не може доћи искључиво војним путем.
„Надам се да ћемо што је прије могуће вијдети политичко рјешење за проблеме у Либији. Очигледно је да не постоји искључиво војно рјешење за проблеме у Либији”, рекао је Расмусен послије јучерашње међународне конференције о Либији у Лондону.
НАТО се у недељу сагласио да преузме команду над свим операцијама у Либији од коалиције предвођене САД, Француском и Великом Британијом.
Триполи је јуче протресла серија снажних експлозија у близини добро чуване резиденције либијског лидера Моамера Гадафија, а коалиционе снаге гађале су и војне циљеве у предграђу престонице Таџури.
Америчко министарство одбране саопштило је касније да је америчка војска испалила 22 крстареће ракете на складиште ракета код Триполија. С тим нападима, изведеним у понедељак увече и у уторак, број ракета „томахавк”, које је војска САД испалила на Либију од 19. марта, премашио је 200.
На мети тих напада, покренутих са америчких бродова и подморница, били су, како се наводи, углавном противаздушна одбрана, складишта муниције и друга постојења у Либији, која би могла да угрозе зону нелетања над Либијом.


0 КОМЕНТАРА

  1. јбт за ове побјегуље са фронта је радмановић дизао руку БХ у СБ..хахахаха..снсд-у остало у крви дезертерство из нашег рата..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *