Сарадња Русије и Србије око ћириличних рукописа

Министри културе Србије и Русије договорили су се у Москви о ангажовању стручњака за археографију који треба да помогну да што прије буду доступни ћирилични рукописи из 14, 15. и 16. века. Министри културе Србије и Русије Предраг Марковић и Александар Авдејев навели су у разговору да ће стручњаци бити стављени на располагање у сарадњи […]

субота, новембар 26, 2011 / 08:11

Министри културе Србије и Русије договорили су се у Москви о ангажовању стручњака за археографију који треба да помогну да што прије буду доступни ћирилични рукописи из 14, 15. и 16. века.

Министри културе Србије и Русије Предраг Марковић и Александар Авдејев навели су у разговору да ће стручњаци бити стављени на располагање у сарадњи Народне библиотеке Србије и три установе Библиотеке у Петрограду, Библиотеке у Москви и Историјског музеја Москве у којима се налази читав низ ћирилићних рукописа из 14, 15. и 16. века.

Важно је да експерти помогну да ти рукописи што прије буду доступни јер су од изузетне важности за српску историографију, оцијенили су министри у разговору којем је присуствовао и претходни министар културе Руске Федерације Александар Соколов.

У саопштењу српског министарства културе наводи се да је у разговору предложено да се на основу овогодишњег искустава Дани Српске културе умјесто на сваке двије године одржавају сваке године.

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић у сриједу је у Москви отворио манифестацију "Дани српског филма" на којој ће до 30. новембра бити приказано осам филмова. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *