САД обнављају помоћ Палестинцима

Палестинци ће добити 200 милиона долара помоћи од САД, након што је чланица одбора за спољне послове америчког Конгреса из Републиканске странке Илеана Рос-Летинен одлучила да више не задржава тај новац. Она је обавијестила администрацију америчког предсједника Барака Обаме да више неће блокирати 50 милиона долара за економску подршку палестинским безбједносним снагама и 148 милиона […]

уторак, новембар 8, 2011 / 08:11

Палестинци ће добити 200 милиона долара помоћи од САД, након што је чланица одбора за спољне послове америчког Конгреса из Републиканске странке Илеана Рос-Летинен одлучила да више не задржава тај новац.

Она је обавијестила администрацију америчког предсједника Барака Обаме да више неће блокирати 50 милиона долара за економску подршку палестинским безбједносним снагама и 148 милиона долара за другу помоћ.

У одвојеним писмима Стејт департменту и Агенцији за помоћ Јуесејд она је цитирала потврду Обаме да су фондови у националном безбједносном интересу САД, као и да се Израел не противи тој помоћи, пренио је АП.

У интервјуу за ту агенцију у октобру, државна секретарка Хилари Клинтон је рекла да Израел има интереса да се настави безбједносна помоћ Палестинцима и затражила да та земља апелује на Конгрес да се то учини.

Рос-Лихтинен је блокирала новац крајем августа, у вријеме када су се Палестинци припремали да званично затраже признање независности у УН, упркос оштром противљењу САД и Израела.

Палестинци су примали око 500 милиона долара помоћи годишње само од САД у последњих неколико година, укључујући десетине милиона долара за обуку палестинских безбједносних служби.

Дјелимично обустављање помоћи највише је утицало на развој и инфраструктурне програме које надгледа УСАИД.

САД су недавно обуставиле 60 милиона долара помоћи Унескоу, након што је та агенција УН за образовање, науку и културу примила Палестинце у пуно чланство.

Рос-Лихтинен се за то чврсто залаже уз објашњење да се противи сваком покушају измјене закона САД који захтјева обуставу америчких фондова за сваки ентитет УН ако да чланство Палестинској ослободилачкој организацији.

Она сматра да та политика мора да се настави како би се друга тијела УН одвратила да иду стопама Унескоа. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *