Русија шаље Бугарској рачун за нафтовод

Русија ће обрачунати све трошкове у вези са пројектом нафтовода „Бургас – Александрополис“ и затражити од Бугарске измирење обавеза, изјавио је руски министар енергетике Сергеј Шматко. Према његовим ријечима, након обрачунавања трошкова, који су настали у вези овог пројекта, они ће у складу са процедуром бити достављени бугарској страни. Бугарска је почетком децембра саопштила да […]

уторак, децембар 27, 2011 / 08:16

Русија ће обрачунати све трошкове у вези са пројектом нафтовода „Бургас – Александрополис“ и затражити од Бугарске измирење обавеза, изјавио је руски министар енергетике Сергеј Шматко.

Према његовим ријечима, након обрачунавања трошкова, који су настали у вези овог пројекта, они ће у складу са процедуром бити достављени бугарској страни.

Бугарска је почетком децембра саопштила да одустаје од изградње трансбалканског нафтовода "Бургас-Александрополис", јер је, како је појаснио министар финансија Симеон Ђанков, "условљена немогућношћу његове реализације по условима и финансијским параметрима споразума из 2007. године, који су потписале Русија, Грчка и Бугарска".

Према подацима бугарске Владе, дуг ове земље у заједничком пројекту, закључно са новембром, износи 6,2 милиона евра. Бугарски дуг ће се, међутим, увећати, јер није измиривала обавезе за 2009, 2010 и 2011. годину према заједничкој пројектној компанији, коју су формирали са Грцима и Русима, а у којој контролни пакет посједује руски "Трансњефту" за још 12,8 милиона лева, односно 6,4 милиона евра.

Бугарски медији тврде да се не искључује могућност да компензација Русима и Грцима достигне и милијарду долара.

Пројекат "Бургас-Александрополис" предвиђао је изградњу цјевовода дужине 300 километара за транспорт нафте из Русије у Грчку заобилажењем преоптерећеног црноморског мореуза, капацитета 50 милиона тона годишње.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *