Русија: Пала производња водке, за трећину

Производња водке у Русији смањена је у мају ове године за 30 одсто у поређењу са истим мјесецом 2012. године и достигла је 580.000 хектолитара, објавио је дневник Комерсант, позивајући се на податке агенције за статистику Рос стат. Мајски пад производње је највећи послије јануара, када је производња водке смањена за 30,3 одсто. Од почетка […]

среда, јун 26, 2013 / 08:46

Производња водке у Русији смањена је у мају ове године за 30 одсто у поређењу са истим мјесецом 2012. године и достигла је 580.000 хектолитара, објавио је дневник Комерсант, позивајући се на податке агенције за статистику Рос стат.

Мајски пад производње је највећи послије јануара, када је производња водке смањена за 30,3 одсто. Од почетка ове године акциза за литар алкохола је повећана за 25 одсто, на 400 рубаља (9,3 евра) за литар.

Очекујући раст акциза произвођачи алкохола су осјетно повећали производњу пића да би створили залихе.

Како наводе новине, произвођачи алкохола су нагли пад производње водке у мају повезали са повратком фалсификата на тржиште.

На тражњу су негативно утицали и повећање акциза и раст малопродајне цијене. Поред повећања акцизе за четвртину, влада је подигла минималну малопродајну цијену водке у Русији са 125 на 170 рубаља (са 2,9 на 3,9 евра) за пола литре.

Поред тога, на црном тржишту се појавила водка из Казахстана, чланице Царинског савеза са Русијом и Бјелорусијом. Како су објаснили учесници тржишта, на казахстанском тржишту акцизе су пет пута ниже него у Русији.

Руске власти постепено повећавају акцизе и минималне малопродајне цијене на жестока алкохолна пића, како би смањили њихово конзумирање. Противници таквих мјера више пута су изразили забринутост да ће повећање пореза и малопродајних цијена довести до повећања фалсификованих производа на тржишту.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *