Руси можда одустају од Јужног тока?

Први човјек Гаспрома Алексеј Милер у понедељак је први пут изјавио да Русија може да одустане од градње гасовода Јужни ток. Ако се Русија договори са Украјином око куповине украјинског гасовода онда јој више неће требати јужни гасовод. Гаспром жели да купи најмање 50 посто акција украјинског гасовода док би у Кијеву хтјели да власник […]

уторак, децембар 27, 2011 / 13:51

Први човјек Гаспрома Алексеј Милер у понедељак је први пут изјавио да Русија може да одустане од градње гасовода Јужни ток.

Ако се Русија договори са Украјином око куповине украјинског гасовода онда јој више неће требати јужни гасовод.

Гаспром жели да купи најмање 50 посто акција украјинског гасовода док би у Кијеву хтјели да власник буде међународни конзорцијум гдје би Украјина, Русија и западни инвеститори били власници по трећине гасовода који би требало да се у ближој будућности капитално ремонтује.

Украјина нема новца да сама ремонтује дугачки гасовод који јој годинама доноси милијарде долара.

За сада у Гаспрому не желе да детаљније објашњавају могућност одустајања од јужног крака, иако је донедавно и премијер Владимир Путин увјеравао стране партнере да ће се тај гасовод сигурно градити.

Предсједник Украјине Виктор Јанукович је више пута јавно позивао Кремљ да одустане од скупог пројекта Јужног тока чија би изградња у ближој будућности учинила украјински гасовод нерентабилним. У Европи не расте толико брзо потрошња гаса да би радили пуним капацитетом сви постојећи гасоводи, а ни јужни ток који још није ни започет.

Прошле године је преко украјинског гасовода протекло 95,4 милијарди кубних метара гаса што је заправо двије трећине руског извоза “плавог горива”. На транзиту руског гаса Украјина је 2010. зарадила 1,3 милијарди евра, па у Кијеву не желе да у перспективи изгубе тај новац.

Украјина жели гас за 230 до 250 долара за хиљаду кубика. Москва је спремна на то једино ако се постигне договор да Гаспром купи најмање 50 одсто акција украјинског гасног транспортног система. Постоји још једна варијанта да Кијев добија јефтиније руски гас, ако та земља уђе у царинску унију са Русијом, Бјелорусијом и Казахстаном. Следећа рунда гасних преговора Москве и Кијева заказана је за 15. јануар.

Експерти тврде да би обнова украјинског гасовода била најмање три пута јефтинија од градње Јужног тока.

Остаје и питање како ће руско руководство објаснити да намјерава да одустане од Јужног тока прије свега њемачком Винтершалу, затим француском ЕДФ и италијанском ЕНИ који су главни партнери Гаспрома.

Осим тога, Владимир Путин би морао да објасни одустајање од пројекта предсједницима држава са којима је водио бројне преговоре, а међу њима је и предсједник Србије Борис Тадић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *