РС: Обустављено вакцинисање дјеце

БАЊАЛУКА – У Републици Српској се на двије недјеље обуставља вакцинисање дјеце док се не утврди узрок смрти двомјесечне бебе из Добоја – саопштио је данас министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић. Шкрбић је рекао да је вакцине РС набавила од познатих свјетских произвођача и да су потпуно исправне, те да је из исте […]

петак, април 8, 2011 / 07:45

БАЊАЛУКА – У Републици Српској се на двије недјеље обуставља вакцинисање дјеце док се не утврди узрок смрти двомјесечне бебе из Добоја – саопштио је данас министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић.

Шкрбић је рекао да је вакцине РС набавила од познатих свјетских произвођача и да су потпуно исправне, те да је из исте бочице из које је вакцинисана умрла беба, вакцину примилу још четворо дјеце без икаквих компликација.

"Нема узрочно-посљедичне везе између вакцинације и смрти дјетета. Нагла и напрасна смрт дјетета је нешто што се дешавало и дешаваће се и даље. У току су испитивања да ли постоји и милионити дио шансе да вакцинација има везе са смрћу дјетета", рекао је Шкрбић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да, без обзира на то што су све набављене вакцине у Српској прошле неопходне контроле, ресорно министарство је затражило од произвођача додатну потврду о исправности вакцина.

Двомјесечна беба из Добоја преминула је у ноћи понедјељак на уторак након што је примила редовну вакцину. Коначан узрок смрти биће познат након патолошке, патохистолошке и токсиколошке анализе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *