Рогатички ДЕ(Е)Н(Е)С

Око Јагодића се окупило неформално политичко тијело које је преузело на себе комплетну извршну власт у Рогатици Пише: Зоран Јанковић Након што актуелни начелник општине Рогатица (у одласку) Радомир Јовичић није био поново кандидован за ову функцију од стране СНСД-а на октобарским изборима, него актуелни директор Ш. Г. „Сјемећ“ Милорад Јагодић, због неповјерења према предстојећим […]

недеља, октобар 21, 2012 / 06:47

Око Јагодића се окупило неформално политичко тијело које је преузело на себе комплетну извршну власт у Рогатици

Пише: Зоран Јанковић

Након што актуелни начелник општине Рогатица (у одласку) Радомир Јовичић није био поново кандидован за ову функцију од стране СНСД-а на октобарским изборима, него актуелни директор Ш. Г. „Сјемећ“ Милорад Јагодић, због неповјерења према предстојећим Јовичићевим политичких потезима, око Јагодића се окупило неформално политичко тијело које је преузело на себе комплетну извршну власт у Рогатици. Ово тзв. Координационо тијело сачињено је од кључних људи коалиције: СНСД, СП РС, СРС РС др Војислав Шешељ и ДНС.

Мјесецима је овај противзаконити орган извршне власти у Рогатици покушавао да, на све могуће начине, утиче на ток и резултате октобарских избора. Један од кључних задатака био им је да нашкоде кандидату СДС-а за начелника општине Томиславу Пухалцу, иначе директору Ј.П. „Комрад“ Рогатица, а Јагодићевом најопаснијем противкандидату.

СТАРИЈИ МЛАЂЕГ У ПЕНЗИЈУ СЛАО

Један од неуспјелих покушаја био је тај да су, путем инспекцијских органа, покушали да докажу како Пухалац испуњава услове за пензију. Пензионисање би искористили у предизборној кампањи објашњавајући народу како „Рогатици не треба пензионер него успјешан привредник за начелника“.

Пухалца су покушали пензионисати упркос чињеницама да је и годинама старости млађи од Милорада Јагодића и да има мање радног стажа од њега.

Кад се ова накана изјаловила онда су све покушали не би ли како Пухалца смијенили са мјеста директора „Комрада“, па да га прикажу јавности као неспособног руководиоца. Тиме су жељели непосредно да утичу на рогатичке бираче да не гласају за њега него за Јагодића. Цијелу замисао покушали су реализовати преко својих чланова инволвираних у Надзорни одбор јавног предузећа на чијем је челу Пухалац. Представник општинског капитала у овом предузећу Драган Маловић и син шефа рогатичког ДНС Драган Соколовић покушали су заплашити Пухалца тражећи од њега да се сам повуче са мјеста директора јавног предузећа. Овај је то глатко одбио, а умеђувремену послушност им је отказала и Сања Ћузулан, члан надзорног одбора, иначе супруга члана ОО Шешељевих радикала Жељка Ћузулана за кога „чаршија прича“ да је са преласком на посао у „Сјемећ“ прешао и у СНСД. Ћузуланова је прегледала документацију о пословању предузећа, схватила да се ради о класичној политичкој намјештаљци, и одбила да учествује у Пухалчевој смјени. Иначе се ради о некадашњој ученици генерације, вуковцу, једном од бољих студената Машинског факултета у Сарајеву, и веома моралној особи.

НА НАМА ЈЕ САМО ДА УМРЕМО

Извођење бравуре са сазивањем Скупштине акционара, именовањем новог Надзорног одбора у којег би били именовани чланови по препоруци Координационог тијела, па онда покушају изгласавње неповјерења и смјене Пухалца са мјеста директора, спријечило је само вријеме којег нису имали довољно. Дошли су избори а Координационо тијело, неформални орган извршне власти у Рогатици, није успјело да реализује замишљену политичку игру.

Међутим, од накане нису одустали. Дана 19.10.2012. одржана је Скупштина акционара гдје су, под притиском представника општинског капитала Драгана Маловића који заступа 75% власичких акција капитулирали мали акционари. Маловић је „пренио став надлежних“ да морају бити именовани чланови Надзорног одбора са чијим је именима он дошао на Скупштину. И заиста су именовани ти људи.

Најспорније у свему овоме је то што су нови чланови Надзорног одбора Ј.П. „Комрад“ Рогатица Драган Соколовић и Славиша Мотика оба (бивши) кандидати ДНС-а за одборнике општине Рогатица од којих је Соколовић добио 111 а Мотика 59 гласова бирача што им није било довољно за улазак у општински парламент. Обојица су овдје инсталирани по партијској дужности, да им се компензује неуспјех на изборима, али и да смијене Пухалца, односно да покушају на мјесто директора „Комрада“ поставити некога из своје политичке опције, а по наређењу Координационог тијела.

Соколовић је ту у сукобу интереса чак по два основа. Наиме, он је актуелни одборник СО Рогатица у скупштини одлазећег сазива и одборнички мандат му тече све до званичне верификације мандата новоизабраним одборницима од стране ЦИК-а и конститутивне сједнице СО Рогатица од које ће почети да теку мандати новом скупштинском сазиву.
Други и још флагрантији сукоб интереса је у томе што је Соколовићева породица власник погребног редузећа и продавнице погребне опреме у Рогатици, чиме се, такође, бави и „Комрад“. Дакле има приватни бизнис из исте дјелатности као и предузеће чији је сад члан Надзорног одбора. Још из скупштинских клупа Драган Соколовић, као одборник СО Рогатица, критиковао је ниске цијене „Комрада“, покушавајући да функцију представника законодавне власти злоупотријеби протежирајући свој приватни бизнис, те није тешко ни замислити у ком правцу ће дјеловати на рад „Комрада“ у својству члана Надзорног одбора јавног предузећа.

Интересантно је да се све ово одвија у вријеме „фото-финиша“ у бројању гласова за начелника општине Рогатица гдје Томислав Пухалац, кандидат СДС-а води са 23 гласа испред Милорада Јагодића кандидата СНСД-а, а преостало је да се изброје још 92 гласа са два мобилна, гласачка тим, те је још увијек све могуће.

А за умирање ћемо лако, сахрањиваће нас Соколовићи у свакој варијанти: као надзорни одбораши у „Комраду“ или власници приватне, погребничке фирме. Ако је неко од читалаца помислио да ће нам то радити и као шефови рогатичког ДНС-а то нема никакве везе са аутором овог текста.0 КОМЕНТАРА

  1. Zorane svaka Vam čast na istrajnoj borbi, koju na samo sebi svojstven način godinama vodite protiv tiranije koja je vladala. Ovi su prošlost, na svu sreću.
    Ovim novim želim sve najbolje, ali budite tu, pri ruci, sjetujte i ružite ih ako skrenu, Vi na to polažete puno pravo.
    Veliki pozdrav hrabri čovječe!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *