Робинсон: Караџић се добро држи

Правни савјетник бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића Питер Робинсон изјавио је да је његов клијент до сада успјешно учествовао у поступку, јер је представио доста информација у своју корист.  Робинсон, који је данас одржао предавање на бањалучком Правном факултету, рекао је да је у Бању Луку дошао да окупи људе који ће помоћи рад […]

среда, април 13, 2011 / 14:19

Правни савјетник бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића Питер Робинсон изјавио је да је његов клијент до сада успјешно учествовао у поступку, јер је представио доста информација у своју корист.

 Робинсон, који је данас одржао предавање на бањалучком Правном факултету, рекао је да је у Бању Луку дошао да окупи људе који ће помоћи рад Караџићевог одбрамбеног тима, како би се након завршетка извођења доказа оптужбе припремили за фазу унакрсног испитивања свједока.

"До сада смо са овим циљем радили са студентима енглеског говорног подручја, а сада смо у фази сарадње са људима овог говорног подручја, како бисмо довели што већи број људи у Хаг. Овдје сам како бих охрабрио студенте да помогну да покажемо пуну слику онога што се дешавало у БиХ током рата", каже Робинсон.

На питање да ли би Караџићева одбрана била успјешнија уколико се не би бранио сам, Робинсон је одговорио да је Караџић до сада показао способност да сам себе заступа.

"Многи оптуженици нису за то способни, али Караџић је веома интелигентан и зна шта се дешавало у БиХ и за сада му није потребан неко ко ће га заступати", сматра Робинсон.

Предсједник Адвокатске коморе РС Јован Чизмовић изјавио је да је ово предавање одржано са циљем едукације кадрова, независно од тога које су коначне намјере Караџићевих савјетника.

"Нас интересује сагледавање вјештина припремања одбране и у предметима када се адвокати појављују у улози савјетника", рекао је Чизмовић.

Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да су ово уобичајена предавања, с обзиром да се у БиХ примјењује нови кривични поступак који је више склон унакрсном испитивању, што се примјењује и пред Судом у Хагу.

"Говорили смо уопште о заступању пред судом у Хагу, али смисао је да се јавност упозна са радом суда. Они су држали предавање и за судије Суда БиХ, адвокатске коморе и за Правни факултет у Сарајеву", навео је Поповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *