Република Српска: Пензионери престигли раднике

Први пут у Републици Српској је за 388 више пензионера у односу на раднике за које се уплаћују доприноси, што је аларматно и тражи хитне мјере, указали су данас представници Савеза синдиката РС на састанку с премијерком Жељком Цвијановић и министрима у ентитетској влади. Уз то, предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић је упозорила да […]

петак, април 26, 2013 / 15:50

Први пут у Републици Српској је за 388 више пензионера у односу на раднике за које се уплаћују доприноси, што је аларматно и тражи хитне мјере, указали су данас представници Савеза синдиката РС на састанку с премијерком Жељком Цвијановић и министрима у ентитетској влади.

Уз то, предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић је упозорила да је у РС око 155.000 незапослених, просјечна плата је пала, а трокови живота расту и пада куповна моћ, што су били разлози за разговоре с члановима Владе и за хитне мјере извршне власти.

"Положај радника у РС је изузетно лош и не трпи одлагање проблема, а непровођење закона погоршава ситуацију", рекла је Мишићева на прес-конференцији након ових разговора.

Траже од премијерке да се изнађе модел бољег рада Инспектората и да се у овој години не отвара питање новог закона о раду, посебно јер се РС налази у рецесији и била би додатно угрожена стечена права радника.

Синдикалци су затражили од премијерке да стане иза доношења закона о кривичном поступку те да се у процедуру у Скупштину врати закон о спречавању злостављања на раду, као и да нема смањења плата и отпуштања радника у јавним предузећима, већ да одговарају они који су криви за злоупотребе.

"Само смијенити те особе не значи ништа, јер они настављају да уживају у свом богаству", рекла је предсједник Савеза синдиката РС.

Разговарано је и о потреби санирања стања у зворничком "Бирчу" те начинима за ново запошљавање и придржавање закона, односно конкурсне процедуре при запошљавању.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Састале се двије беспослене стстистице на функцијама да попуне вријеме режимских медија за прве минуте празне приче. А онда се одвезле скупоцјеним аутомобилима у своје скупоцјене виле на „заслужени“ викенд.

  Како си народе раднички, пензионерски, незапослен?

 2. Ovde treba imati u vidu da više od dve trećina teh radnika zapravo ništa ne radi, najvoeći broj ih su budžetlije i radnici iz korumpiranih državnih preduzeća.
  Kad se to uzme u obzir ona je taj odnos penzionera i radnika mnogo gori i penzionera ima višestruko više nego radnika. Da bi mogli isplaćivati ove penzije morali su višestruko voše zaposliti nepotrebnih radnika a administraciju na budžet i višetruko im povećati plate poslenjih 6 godina, podižući kredite MMF-a, kako bih time donekle kompenzovali i prikrili da je pripreda potpuno razorena, opljčkana, pokranena, uništena. Ovako se sprečava totalni kolaps sisitema i socijalne pobune.
  Da li se plate koje se isplaćuju budžetlijama iz kredita MMF-a mogu prikazata kao bruto društeveni proizvod ?
  MMF nam maksimalno kreditima pomaže do uništenja
  Dokle ćemo živeti u laži, i lagodno trošiti tri puta više nego što zaradimo, ljudi u svom primitivizmu nisiu mogli odoleti da ne troše više nego što zarađuju.
  Stop kreditima, bankama, uvozu !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *