Реформисање, па реформисање ФБиХ: Укинути предсједништво

Експертски тим за реформу Федерације БиХ предложио је укидање Предсједништва тог енитета, односно функције предсједника и потпредсједника. Њихова овлашћења би била пребачена на Парламент Федерације БиХ, пише Дневни аваз позивајући се на информације из извора блиских Амбасади САД у Сарајеву. Конференција на којој ће Експертски тим представити своје препоруке биће одржана 14. и 15. маја […]

среда, мај 8, 2013 / 09:58

Експертски тим за реформу Федерације БиХ предложио је укидање Предсједништва тог енитета, односно функције предсједника и потпредсједника.

Њихова овлашћења би била пребачена на Парламент Федерације БиХ, пише Дневни аваз позивајући се на информације из извора блиских Амбасади САД у Сарајеву. Конференција на којој ће Експертски тим представити своје препоруке биће одржана 14. и 15. маја у Сарајеву.

– Ријеч је о приједлозима промјена у Федерацији БиХ којима ће се овај ентитет учинити ефикаснијим, а јефтинијим, рекао је за сарајевски дневник неименовани саговорник близак америчкој амбасади.

Он је истакао да се у препорукама и приједлозима налази и идеја о смањењу броја кантона у Федерацији БиХ којих тренутно има 10. Кључни критеријум за дефинисање нових кантона биће економски, али ће се и национални елемент узимати у обзир. Извор близак амбасади је рекао да ће плате изабраних званичника бити драстично ниже него сада.

Већина одлука убудуће би се доносила простом већином гласова министара, а посланици Федералног парламента би остали без плата ако се у року од пет мјесеци од проглашења резултата избора не формира Влада. Приједлог је и да се број посланика Представничког дома са 98 смањи на 81.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *