Реаговање политичке сцене РС на резолуцију ХНС-а

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки оцијенио је да ће након Резолуције Хрватског народног сабора настати период оштре политичке кризе који може резултирати жестоким конфронтацијама. "Добро је да се ишло тим путем, али је извјесно да то Бошњаци неће прихватити и мислим да ће се ионако оштра политичка ситуација радикализовати", рекао је Влајки за Срну. Он […]

среда, април 20, 2011 / 14:04

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки оцијенио је да ће након Резолуције Хрватског народног сабора настати период оштре политичке кризе који може резултирати жестоким конфронтацијама.

"Добро је да се ишло тим путем, али је извјесно да то Бошњаци неће прихватити и мислим да ће се ионако оштра политичка ситуација радикализовати", рекао је Влајки за Срну.

Он је додао да сам приједлог овакве резолуције представља осуда онога што су Бошњаци урадили у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ.

Резолуција ХНС не тиче се РС у смислу територије, али представља позитиван корак ка равноправности три конститутивна народа у БиХ, оцијенио је извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Васић је Срни рекао да ова резолуција треба да забрине сваког добронамјерног према БиХ, да је потребно анализирати све што је ХНС припремио и видјети да је то дугорочна оријентација хрватског народа у Федерацији БиХ.

"Онај ко мисли добро БиХ схватиће то озбиљно, онај ко не мисли добро прогласиће то фашизмом или сепаратизмом, али мислим да је то један позитиван корак ка равноправности три конститутивна народа", каже Васић.

Васић је додао да се све што је закључено на Сабору тиче ФБиХ, па тако и територијална јединица са хрватском већином, јер је Федерација и у Дејтону припремљена за тако нешто формирањем десет кантона.

Демократски народни савез нема ништа против тога да се захтјеви ХНС за федералном јединицом са хрватском већином договоре унутар ФБиХ, јер је то ствар Вашингтонског споразума и не задире у основне принципе Дејтона и Устава БиХ, изјавио је Срни предсједник ДНС-а Марко Павић.

Павић је напоменуо да је ДНС противник знатнијих промјена Устава БиХ, који је довољан оквир за све што је потребно грађанима БиХ.

"Свака прекомпозиција уставног уређења БиХ носи велике опасности и ДНС не може прихватити тако драстичне промјене Устава", нагласио је Павић.

Павић је оцијенио да је криза у ФБиХ посљедица тога што неки траже да добију оно што им уставом није додијељено. "Проблеми који су настали на нивоу БиХ производ су несугласица у ФБиХ и зато и ово питање, које ХНС отвара као проблем у Федерацији, тамо треба да буде ријешено", истакао је Павић.

Српска демократска странка неће дати подршку Резолуцији ХНС уколико овај документ подразумијева промјену двоентитетске дејтонске структуре БиХ, поручио је предсједник СДС-а Младен Босић.

Босић је рекао да Резолуција у дијелу који се односи на територијално преуређење БиХ подсјећа на формулацију из Прудског споразума и да оваквим пребацивањем проблема унутрашње организације ФБиХ на читаву БиХ Хрвати неће пронаћи партнера у СДС-у, али ни у осталим странкама из РС.

Према његовим ријечима, Хрвати су рекли да желе промјену Дејтонског, а не Вашингтонског споразума, а да су имали начина да договоре прекомпозицију са Бошњацима унутар Федерације БиХ, они би до сада изашли са таквим захтјевом.

Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић оцијенио је да је Резолуција ХНС супротна интересима РС и да представља најдиректнији удар на Дејтонски споразум.

Он је рекао да је очито да се ситуација у ФБиХ користи за промјену Дејтонског споразума, а не Вашингтонског, додајући да РС нема проблем са равноправношћу сва три конститутивна народа, већ само Федерација БиХ.

Према његовим ријечима, Резолуцију не треба подржати, јер задире у интересе РС.

"Да се негдје у Резолуцији ХНС-а каже да је РС недодирљива, ја бих је подржао, док год се то не каже ја нисам за такве резолуције", поручио је Иванић.

Хрватски народни сабор јуче је у Мостару усвојио Резолуцију у којој се, између осталог, наводи да "детаљна реформа Устава БиХ, која ће обезбиједити институционалну равноправност и нову административно-територијалну организацију и укључивати федералну јединицу са хрватском већином може гарантовати истинску равноправност хрватског народа".0 КОМЕНТАРА

 1. Nije samo što je normalan nego što je kulturan, smiren i kada priča – ima smisla. Ovi laprdaši su se pokazali od Vasića preko Pavića do Ivanića i zaista ne mogu više da ih slušam niti čitam.
  SDS mi se sada čini kao stranka koja je potpuno stala na zdrave noge i koja je dobra pročistila svoje redove.

 2. Neka hrvati i muslimani rješavaju svoja pitanja, nisu nas ni zašto pitali kada su vezali zastave, i sada neka rješavaju svoje probleme.U rezolUUU ciji nigdje ne piše da oni podržavajU dejton, a nikada namnisUUUU željeli dobro.UUU vijek sU nam o glavi radili.Ako sU dobri vasiću i dodiku,neka im prepišu svoju imovinu.RS niti su stvarali, niti borili za nju, e, neka ne misle da će je dati onima kojima su dali i jasenovačku građu.
  Deder, predsjedniče, ne igraj se sa onim što nije tvoje vlasništvo.
  Ti si naš posilni, kojega masno plaćamo, kradeš nas, lažeš, ali, sve ima granice.Postoji crvena crta, do koje možeš ići.
  Dakle, ono što si obećao UUUUUU mostaru, merkelovoj i papi, objesi mačku o rep.
  Bosić dopustio da ga dodik voda po mostaru na uzici kao kuče .

 3. Iako mi je Bosic ok slazem se da nije trebao da ide u Mostar. A da je kao kuce na uzici ne slazem se nego je jedini trezveno govorio u Mostaru. Hrvati su licemjeri, a Dodik budala kojoj oni aplaudiraju.
  Jedan moj prijatelj za Hrvate kaze sljedece: oni ti Srbe uzimaju kao krmad, najvise ih vole kada su mali, a kada ih dobro nahrane i poodrsatu onda ih zakolju. Meni djeluje poucno:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *