Реаговања на још један крах формирања Савјета министара

Представници Републике Српске на данашњем састанку страначких лидера у Сарајеву били су више него коректни и спремни на уступке како би била разријешена криза формирања Савјета министара БиХ, али код представника Федерације БиХ, не само два ХДЗ-а, није било спремности на компромис, изјавио је Срни предсједник СДС-а Младен Босић.   "Они су једноставно износили своје […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 21:23

Представници Републике Српске на данашњем састанку страначких лидера у Сарајеву били су више него коректни и спремни на уступке како би била разријешена криза формирања Савјета министара БиХ, али код представника Федерације БиХ, не само два ХДЗ-а, није било спремности на компромис, изјавио је Срни предсједник СДС-а Младен Босић.

  "Они су једноставно износили своје жеље у смислу оног што желе да им припадне. Једино добро у овим разговорима је то што су се сви изјаснили да није спорно да према Уставу РС треба да припадну четири министарска мјеста, али је проблем што на једно од та четири министарска мјеста и странке из ФБиХ желе да полажу право, иако је очигледно да нити једног посланика из Српске немају у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Босић.

Он је нагласио да упркос доброј вољи није постајала могућност за постизање договора, те да је након данашњих неуспјешних разговора још јасније да су мотор кризе унутрашњополитички односи у ФБиХ.

"Све док се таква ситуација у ФБиХ не распетља нећемо имати могућности за постизање компромиса. Неопходно је да политички фактори ФБиХ сами сједну за преговарачки сто и разријеше своје проблеме, и тек када буду спремни позову и нас да разговарамо о формирању Савјета министара БиХ", рекао је Босић.

Он је нагласио да ће у случају да не буде договора лидера до краја новембра бити затворена врата за могућности компромиса, чиме ће земља ући у веома неизвјестан период.

"Посљедња шанса би могао бити састанак другим поводом у организацији Фондације `Конрад Аденауер` у Италији, али гдје ће бити и прилика да лидери још једном покушају нешто направити", додао је Босић.

Према његовом мишљењу, због затегнутих односа међу бошњачким и хрватским странкама у ФБиХ тешко да ће бити могуће доћи до неког напретка.

Босић је одбацио могућност организовања ванредних избора у БиХ, јер не би донијели ништа ново.

"Проблем је у ФБиХ и организовање ванредних избора представљало би алиби за пребацивање лоптице на други терен", сматра Босић.

Предсједник СДС-а оцијенио је да постоји још једна шансе да се ситуација промијени и да ће након тога свима бити јасно да ова земља није у стању да формира институције, односно да функционише као држава.

Додик: Српска страна поново показала флексибилност

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је на данашњем састанку страначких лидера у Сарајеву српска страна поново показала флексибилност, али да се још једном потврдило да је проблем међу партнерима у Федерацији БиХ.

Додик, који је раније напустио састанак, рекао је да је лидер СДА Сулејман Тихић покушао да увођењем пописа становништва разбије принцип паритета као основу за формирање Савјета министара БиХ, што је за српску страну неприхватљиво.

Он је навео да Бошњаци сада траже да добију и Министарство иностраних послова и Министарство финансија и четири министарска мјеста, те Управа за индиректно опорезивање из чега се види потреба за доминацијом.

"Ако то прође ова земља за 20 године само може да буде искључиво бошњачка заједница, а онда можемо да се препаднемо… Шта ако побиједи политичка опција код бошњачког народа која је мотивисала оног ко је пуцао на америчку Амбасаду како ћемо се онда понашати", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Лидери странака које чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине БиХ нису постигли договор о формирању Савјета министара БиХ ни на данашњем састанку у Сарајеву.

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија истакао је да су предсједници СНСД-а Милорад Додик и СДС-а Младен Босић показали флексибилност у разговорима, али да то нису учинили лидери два ХДЗ-а.

Љубић: Државне агенције камен спотицања

Разговор шест политичких лидера о формирању власти данас је запео на питању расподјеле државних агенција, рекао је новинарима лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић.

Љубић је појаснио да су политички лидери из Републике Српске понудили компромисни приједлог у којем прихватају три министарства међу којима није Министарство иностраних послова, али под условом да од четири најважније државне агениције, буду први који ће бирати руководство над двије агенције.

"Ми смо могли то прихватити, али СДП и СДА су сматрале да уколико се задржава однос, да СНСД-у, СДС-у, ХДЗ-у и ХДЗ-у 1990 припада шест министарских мјеста у односу на четири за странке платформе, у том случају одмах данас треба постићи договор о свим државним агенцијама којих је преко 60, што је немогуће", оцијенио је он.

Према његовим ријечима, СДА и СДП су изашле са ставом да, уколико би однос министарских позиција био "пет према пет", тада договор о државним агенцијама данас не би морао бити постигнут.

Љубић је истакао да је данас предложио модел за разговоре који је слиједио метотодологију са састанка из Брчког, у којем је неспорно да предсједавајући буде Хрват из ХДЗ-а и ХДЗ-а 1990, уз захтјев да те странке траже још два хрватска министарска мјеста.

"Ради се о принципу да Хрвати који први бирају, бирају предсједавајућег Савјета министара уз то да пакет од три министарства укључује Министарство иностраних послова, а пакет од четири министарства подразумјева остала министарства, међу којима треба бити једно мјесто за припаднике осталих", навео је Љубић.

Он је истакао да су предложени пакети прихваћени од лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, као и да је такав метод разговора начелно прихваћен и од странака из РС.

Љубић је додао да данас није било ријечи о реконструкцији федералне Владе, као услову за формирање власти, појаснивши да са тим питањем ХДЗ-ови немају право да оптерећују РС.

Он је закључио да данашњи састанак није успио, али да разговори нису били бескорисни, те да су припремили терен за даље разговоре крајем новембра у Италији, гдје ће се лидери окупити на скупу на којем ће се разматрати усклађеност Устава БиХ са европским уставним стандардима којег организује фондација "Конрад Аденауер".

"Оптимиста сам да ће до краја мјесеца доћи до договора и о Савјету министара и о законима из евроатлантског пакета", рекао је Љубић.

Према његовим ријечима, договор о попису и војној имовини биће релативно лако постићи, што се показало и данас.

Говорећи о могућности расписивања ванредних избора, које је предложио лидер СДП-а Златко Лагумџија, Љубић је изразио неслагање са таквом идејом, наводећи да би они довели до сличних резултата и још израженије поларизације међу странкама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *