Развојни пут Гугл претраживања (ВИДЕО)

Послије готово петнаест година претраживања интернета, Гугл је објавио шестоминутни видео који је посветио еволуцији претраживања. Његов развојни инжењер Бен Гоумс пропратио га је допунским саопштењем у коме се, поред осталог, осврће и на концепт универзалног претраживања којим се прибављају и садржаји који нису само голи текст већ и слике, видео и друго, што је […]

петак, децембар 2, 2011 / 12:00

Послије готово петнаест година претраживања интернета, Гугл је објавио шестоминутни видео који је посветио еволуцији претраживања.

Његов развојни инжењер Бен Гоумс пропратио га је допунским саопштењем у коме се, поред осталог, осврће и на концепт универзалног претраживања којим се прибављају и садржаји који нису само голи текст већ и слике, видео и друго, што је за компанију, како каже, био велики изазов.

У самом видеу Гоумс и други представници компаније осврћу се не само на досадашњу еволуцију претраживања већ и на његову будућност. Она обећава велика унапређења у области претраживања помоћу гласа са мобилних уређаја и давање одговора на сложене претраживачке захтјеве.

На временској оси коришћеној у видеу приказани су кључни моменти у историји Гугл претраживања и када су поједине функционалности постале његови саставни дијелови, а Гоумс је томе додао и податак да поред крупних промјена постоји и безброј ситних, јер Гугл своје алгоритме претраживања дотјерује и по 500 пута годишње.

Међутим, иако је неспорни лидер у области претраживања, Гугл не може себи да дозволи ни тренутак опуштања, јер су ових дана и активисти слободног софтвера почели да му конкуришу својим решењем названим “ЈаЦи“, које се ослања на децентрализовану мрежу сервера произвољног броја корисника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *