Разгледница са Бијенала у Фиренци

Мирко Севић, сликар из Приједора, учествовао је на Фирентинском Бијеналу, одакле нам је послао своје утиске и пар фотографија. Осмо Бијенале савремене умјетноси у Фиренци одржава се у средњевијековној палати Фортеца Да Басо, која је била политичко сједиште Републике Тоскана у вријеме када је владао Лоренцо Медичи, познатији као мецена Леонарда Да Винчија. Изложбени простор […]

петак, децембар 9, 2011 / 08:21

Мирко Севић, сликар из Приједора, учествовао је на Фирентинском Бијеналу, одакле нам је послао своје утиске и пар фотографија.

Осмо Бијенале савремене умјетноси у Фиренци одржава се у средњевијековној палати Фортеца Да Басо, која је била политичко сједиште Републике Тоскана у вријеме када је владао Лоренцо Медичи, познатији као мецена Леонарда Да Винчија.

Изложбени простор Биенала обухвата 11.000 метара квадратних. На овогодишњем Бијеналу учествује преко 500 умјетника из 61 земље свијета, од којих сам једини представник Републике Српске и Босне Херцеговине.

Посебно сам почашћен што су моја дјела постављена непосредно уз билборд (пано) Бијенала и подија на којем се одржала церемонија отварања. Церемонија је започела импресивним наступом гарде Лоренца Медичија, одјенути у ренесансне одоре и ренесансну музику.

Према најави организатора, отварању је присуствовало око 350 директора свјетских музеја и галерија.

Шаљем Вам неколико фотографија с постаљања и отварања изложбе, почашћен заједничким фотографирањем са власником и једним од умјетничких директора Бијенала Пијером Целона.

Како је истакнуо Џон Т. Спајк, еминентни умјетнички критичар, један од предсједника досадашњег међународног жирија: "Бијенале интернационале дел арте контемпоранеа ди Фиренца" је најопсежнија свјетска изложба савремене умјетности. Селекције је потписало више од четрдесет угледних ликовних критичара.

На овогодишњем Биеналу учествују еминентна имена савремене умјетности Џеф Кунс, Хозе Луис Куевас, Àгата Руиз де ла Прада.

Колики је значај Бијенала у Фиренци најбоље илуструју имена досада награђених умјетника попут Жилберт & Џорџ, Кристо енд Жан-Клод, Ричард Анускиевић, Дејвид Хокни, Марина Абрамовић и Су Јонг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *