Распудић: Међународни представници чине све да одрже стање хаоса

Међународни представници не дјелују конструктивно и не подстичу унутрашњи договор три стране у БиХ, већ чине све да одрже стање хаоса, да би оправдали сопствено присуство, сматра професор Филозофског факултета у Загребу Нино Распудић. Распудић истиче да је очигледно да је међународни фактор који је присутан у БиХ, прије свега високи представник и америчка Амбасада […]

среда, април 6, 2011 / 10:52

Међународни представници не дјелују конструктивно и не подстичу унутрашњи договор три стране у БиХ, већ чине све да одрже стање хаоса, да би оправдали сопствено присуство, сматра професор Филозофског факултета у Загребу Нино Распудић.

Распудић истиче да је очигледно да је међународни фактор који је присутан у БиХ, прије свега високи представник и америчка Амбасада као "највиши представник", дао зелено свјетло Лагумџији за оно што ради.

"Од њих је у блиској будућности тешко очекивати било какав квалитетнији потез. Мислим да су се мало `прекомбиновали` и да се коцкају с народом који традиционално није навикао на покорност и да би посљедице могле бити врло тешке", рекао је Распудић за "Глас Српске".

Наводећи да би представници међународне заједнице требало да промовишу људска права, он је истакао да они у у пракси данас крше колективна људска права, елиминишући већинску политичку вољу једног народа.

Распудић је оцијенио да је Република Српска тренутно у најбољој политичкој позицији од свог настанка.

"Предсједник Српске Милорад Додик може мирно да посматра агонију Федерације и у да складу са развојем ситуације повлачи потезе. Из свега што се дешава очигледно је да то води ка дезинтеграцији државе", рекао је Распудић.

Коментаришући стање Хрвата у БиХ Распудић је истакао да се Хрвати налазе у катастрофалном формално-институционалном положају, али су коначно постигли јединство о темељним националним интересима.

"Увјерен сам да ће доћи до великих ломова. За Хрвате у БиХ повратка назад више нема и тога су вјероватно свјесна и два ХДЗ-а", нагласио је Распудић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *