Радончић: Радмановић је сенилан; Уговори морају бити готови до 19. јуна

Предсједништво БиХ данас није прихватило приједлог уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима и приједлог споразума између БиХ и Хрватске о пограничном промету, које је утврдио Савјет министара БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић гласао је против ових документа, док су остала два члана Предсједништва била за њихово усвајање. Радмановић је на конференцији за […]

уторак, јун 18, 2013 / 08:28

Предсједништво БиХ данас није прихватило приједлог уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима и приједлог споразума између БиХ и Хрватске о пограничном промету, које је утврдио Савјет министара БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић гласао је против ових документа, док су остала два члана Предсједништва била за њихово усвајање.

Радмановић је на конференцији за новинаре у Сарајеву појаснио да је комисија која је парафирала ове документе прошле седмице у Загребу била нелегална, јер у њој није било представника Републике Српске.

Он је рекао да ће нова сједница Предсједништва БиХ, на којој ће бити разматрани споразуми са Хрватском, бити заказана чим чланови Предсједништва постигну сагласност о томе, што може бити сутра, али и за мјесец дана.

Савјет министара БиХ једногласно је 13. јуна усвојио Извјештај о обављеним преговорима за закључивање уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима и утврдио приједлог овог уговора. Савјет је једногласно усвојио и извјештај о обављеним преговорима за закључивање споразума између БиХ и Хрватске о пограничном саобраћају и, с тим у вези, утврдио приједлог овог споразума.

Радончић: Радмановић је сенилан, сам је потписао "спорне" делегације

Поводом изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића, како је бх. преговарачки тим илегалан, а ради се о Уговорима о граничним прелазима и пограничном саобраћају између БиХ и Хрватске, из Министарства безбједности БиХ тврде да се Радмановић не сјећа одлука Предсједништва у којима је сам учествовао.

"Одређен је у оквиру те одлуке и састав делегације за преговоре коју су сачињавали Мијо Крешић, Ермин Пешто, Раденко Радовић, Драго Недић, Сенад Кушевић, Даг Џумрукчић, Младен Голужа и Огњен Зекић. Уочи парафирања у Загребу, Савјет министара је тражио да се умјесто Крешића именује Миро Џакула. То значи да је комплетна делегација осим једног имена потпуно легална, да је Радмановић гласао за исту и да је из непознатих разлога показао политичку сенилност", навео је Радончић, који је дао на увид јавности факсимил Одлуке Предсједништва и састав делегације.

Радончић је такође навео, "с обзиром да је Радмановић непотребно потенцирао министра безбједности као одговороног што је преговарачки тим илегалан", да Министарство безбједности очекује од Предсједништва БиХ да хитно сазове своју нову сједницу у циљу заштите интереса свих грађана БиХ, размотри претходно наведене чињенице.

Хрватска: Проблем мора бити ријешен до 19. јуна

Министарство спољних и европских послова Хрватске изразило је наду да ће, упркос данашњем неусвајању Уговора о граничним прелазима са Хрватском и Споразума о пограничном саобраћају, проблем бити ријешен унутар БиХ до одржавања трилатералног састанка, планираног за 19. јуна у Бриселу.

"Што се тиче преласка границе, држављани БиХ који имају биометријске пасоше моћи ће улазити без визе у Хрватску, а они са старим пасошем, мораће имати визу“, речено је из тог министарства.

ЕУ очекује потпис на уговор до 19. јуна

Унија очекује да ће у сриједу, 19. јуна, у Бриселу бити потписан уговор између БиХ и Хрватске о граничним прелазима и споразум двије земље о пограничном промету, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Европска комисија позвала је све надлежне институције да хитно пронађу рјешење у интересу грађана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *