Радојичић: У Федерацији влада двовлашће

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да у Федерацији БиХ, након формирања власти без представника два ХДЗ-а, долази до тензије која је и територијално концентрисана, те до својеврсног двовлашћа. "Према најавама које се дају примијетити, ова влада ФБиХ, ако буде призната, могла би имати ефективну контролу само над једним дијелом територије. Дакле, ситуација […]

недеља, март 27, 2011 / 15:23

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да у Федерацији БиХ, након формирања власти без представника два ХДЗ-а, долази до тензије која је и територијално концентрисана, те до својеврсног двовлашћа.

"Према најавама које се дају примијетити, ова влада ФБиХ, ако буде призната, могла би имати ефективну контролу само над једним дијелом територије. Дакле, ситуација се није нимало поједноставила, напротив, изузетно се закомпликовала и врло је непредвидиво у овом тренутку рећи како ће се то даље одвијати", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у ФБиХ је тренутно на сцени легално врло неизвјесна ситуација и криза Вашингтонског споразума који је у међувремену пропао, јер је један субјект, бошњачки, који је јачи, конституисао власт без другог субјекта, бар без његове већине.

"Оно што РС успијева, јесте да обезбиједи функционисање овог ентитета, али од нефункционисања институција БиХ и ми имамо озбиљне проблеме, на свим линијама. Тако да никоме не може одговарати лоша ситуација, али у овом тренутку је апсолутно непредвидљиво у којем ће се правцу ствари кретати. Ми сада посматрамо како ће се расплести криза у Федерацији", нагласио је Радојичић.

Радојичић из угла СНСД-а, чији је потпредсјеник, наглашава, да то потпуно блокира преговоре на нивоу БиХ, јер прво треба завршити процес конституисања власти у Федерацији, разријешити питања легитимности, да би се из тога могла изводити било каква конструкција власти на нивоу БиХ.

Он је додао, да РС чека ставове институција које су за то надлежне, а њена процјена је да поступак који је довео до конституисања Дома народа није легалан. Радојичић је рекао да не зна зашто се пажња концентрише само на Уставни суд и да је у ФБиХ дошло до забрињавајућег игнорисања става ЦИК-а који је задужен за провођење избора на свим нивоима.

"Народна скупштина РС је процес избора Вијећа народа водила успорено, јер смо сву документацију слали ЦИК-у, па чекали окончање жалбеног поступка и поштовали смо процедуре. Сада је други ентитет све то бацио под ноге, рекао то ништа не важи и срушио Изборни закон. Ако један ентитет може да каже да ЦИК не важи, онда то може и други и онда долазите до ситуације у којој више ништа не важи. Дакле, неко ко мисли да је у Федерацији ријешио проблем, уства­ри је направио генерално само још већи проблем", констатовао је Радојичић.

Уз то, како је нагласио, Уставни суд ФБиХ има троје судија мање и одакле му капацитет да уопште ради и одлучује. "Они, због недовољног броја судија, немају ни Вијеће за заштиту виталног националног интереса. Како ових шест судија ради у пуном капаци­тету, то је сада друго питање", истакао је Радојичић за сарајевско "Ослобођење".

Коментаришући чињеницу да се посљедњих дана као један од модела за формирање влас­ти на нивоу БиХ споми­њала се коалиција СББ, Странке за БиХ, оба ХДЗ-а, те СНСД-а и СДС-а, Радојичић је рекао да СНСД са СДС-ом има споразум о заједничком учешћу у власти на нивоу БиХ и са те стране став РС је потпуно јасан.

"Морају се сложити коцкице у Федерацији. Мора се рашчистити нека скупштинска већина која би учествовала у конструисању власти на нивоу БиХ, ако су на једној страни платформаши, на другој оба ХДЗ-а, на трећој СББ и СБиХ, нема власти у БиХ", закључио је предсједник Парламента Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. Свој Ти пос’о, Росо… Не интересује ме туђе двориште. Кад ми покажете тамо, ја сам и даље свјестан колико је прљавштине у мом дрворишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *