Радојичић: Правосуђе реформисати суштински

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да ће РС на идућем састанку структуралног дијалога тражити да се уђе са још оштријим приједлозима и дециднијим одлукама о реформи правосуђа у БиХ. "Очекујемо и интензивније разговоре са Бриселом до заказивања треће рунде дијалога", рекао је Радојичић за "Глас Српске". Говорећи о досадашњем току структуралног […]

субота, новембар 19, 2011 / 09:58

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да ће РС на идућем састанку структуралног дијалога тражити да се уђе са још оштријим приједлозима и дециднијим одлукама о реформи правосуђа у БиХ.

"Очекујемо и интензивније разговоре са Бриселом до заказивања треће рунде дијалога", рекао је Радојичић за "Глас Српске".

Говорећи о досадашњем току структуралног дијалога о реформи правосуђа БиХ, он је рекао да су препоруке из друге рунде корак напријед у погледу онога што РС тражи, јер су прихваћене њене поједине тезе и ставови, иако не на овом нивоу на којем је то РС тражила.

"Послије два састанка јасно је ко гдје иде. РС тражи суштинску реформу правосуђа, а ФБиХ, заједно са институцијама БиХ, не жели никакву промјену и расположена је само за разводњавање дијалога. У свему ће бити важно какав ће бити став ЕУ", навео је Радојичић.

Он је рекао да "платформаше" занима само доминација у читавој БиХ и без тога неће пристати ни на какав Савјет министара БиХ. "У федералној власти су то успјели да обезбиједе и контролишу све ресурсе. На нивоу БиХ то не могу, а без доминације неће пристати ни на какав Савјет министара", рекао је Радојичић.

Он је навео да с тим циљем платформаши нуде другачији начин формирања Савјета министара него што је до сада био случај.

"Они предлажу промовисање грађанског принципа у којем се на површини добија грађански принцип `један глас, један човјек`, а испод површине мајоризација једног народа. Јасно је да то не може да прође кроз формалну уставну реформу, јер се око тога неће сагласити остала два народа. Зато покушавају да на мала врата провуку уставну реформу", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, други важан фактор је економска политика, јер нерјешавање проблема у вези са фискалним оквиром на нивоу БиХ или рјешавање на насилан начин или мимо интереса РС може да угрози њену стабилност, што би платформашима одговарало.

Коментаришући одбијање ОХР-а да на захтјев предсједника РС Народној скупштини РС достави извјештај о раду,
Радојичић је навео да је Српска потписница Дејтонског споразума и из тог чисто правног разлога произлазе акције као што је ова.

"На основу правне подлоге РС жели да црпи све што јој припада. Високи представник не схвата то тако и био би изненађен да и у неком будућем периоду упути РС тај извјештај на увид и разматрање", додао је Радојичић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *