Радмановић: Изворни Дејтон или разлаз

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић сматра да је повратак изворном Дејтонском споразуму излаз из дубоке политичке кризе у БиХ или ће доћи до мирног разлаза. "Дакле, излаз је или да се вратимо на изворни Дејтон или да се разилазимо. Ако постоји добра воља и домаћих политичара и међународне заједнице – и једно […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 10:11

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић сматра да је повратак изворном Дејтонском споразуму излаз из дубоке политичке кризе у БиХ или ће доћи до мирног разлаза.

"Дакле, излаз је или да се вратимо на изворни Дејтон или да се разилазимо. Ако постоји добра воља и домаћих политичара и међународне заједнице – и једно и друго могуће је урадити мирно за столом", рекао је Радмановић.

Радмановић је за београдску "Политику" истакао да је било какав договор тешко могуће постићи из три разлога, а први је то што међународна заједница не поштује Дејтонски споразум.

"Други је став већинских бошњачких политичких партија да треба промијенити Дејтонски споразум како би они потпуно владали БиХ. Трећи је отпор српске и хрватске стране таквој централизацији", објаснио је Радмановић.

Он је оцијенио да договор са европским званичницима око нереалне мапе пута, која се тиче и усклађивања Устава БиХ са одлуком суда у Стразбуру, показује неозбиљност ЕУ према земљама које желе да постану њене чланице.

Радмановић сматра да се ЕУ није снашла када је ријеч о одлукама у региону због "страха од западног Балкана" и упозорава да би спорост ЕУ и агресивност неких других великих сила према овим просторима могла да изазове геостратешке промјене.

"Овде све снажније долазе и Русија и Турска, што Европа види, али не реагује", рекао је Радмановић.

Поводом и даље актуелне приче о смјени министра ностраних послова БиХ Златка Лагумџије, Радмановић каже да политичари из Сарајева не желе да схвате да у БиХ спољна политика спада у подручја која морају да се рјешавају договором.

"Такав начин понашања упропастиће БиХ, то води разградњи и њу разграђује Сарајево, а не Бањалука", рекао је Радмановић.

На питање хоће ли и када БиХ признати самопроглашено Косово и Метохију, Радмановић је одговорио да се то неће десити док он сједи у Предсједништву, осим у случају да га из Београда убиједе да ће они то учинити и да би било добро да то уради и БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Предизборна реторика коју смо већ чули под плаштом „референдум“, сада се за прилику овогодишњих локалних избора трансформисала у „разлаз“. На сва предизборна звона звоне тамноцрвени идеолози о разлазу са Сарајевом, „да се Власи не досјете“ да су гладни. Овакве приче, фабриковане у умовима као што је бистроум Рајкен Васић, показују какво заиста мишљење ова камарила има о нама и нашој интелигенцији. Јер након свега, 07. октобра нису избори, 07. октобра је тест интелигенције!

  2. Кад буде то, мислим тај разлаз, хоће ли бити суза, или ће бити мирно и достојанствено?
    Хоће ли бити „отишо си кафе пробо ниси“ или „одлазиш сва у сузама“?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *