Путин о Првом свјетском рату: Умијешали смо се због браће

Лекције из Великог рата су подсетник на то шта су последица кад агресија, егоизам и неразумне амбиције превладају над здравим разумом, изјавио Владимир Путин.  "Уместо да су чували најбезбеднији континент на свету, Европу, они су је угрозили", рекао је данас руски председник на церемонији у спомен на хероје Првог светског рата у Москви, а преноси […]

петак, август 1, 2014 / 20:44

Лекције из Великог рата су подсетник на то шта су последица кад агресија, егоизам и неразумне амбиције превладају над здравим разумом, изјавио Владимир Путин.

 "Уместо да су чували најбезбеднији континент на свету, Европу, они су је угрозили", рекао је данас руски председник на церемонији у спомен на хероје Првог светског рата у Москви, а преноси Итар-Тас.

"Не би требало да на то заборавимо данас. Требало би да научимо да гледамо бар један корак унапред", рекао је Путин.

Руски председник је истакао како насиље подстиче насиље, а да пут ка миру и просперитету почива на поверењу и дијалогу, као и на лекцијама из прошлих ратова.

"У предвечерје Првог светског рата Русија је учинила све да се конфликт између Србије и Аустроугарске реши мирно, без проливања крви. Али Русију нису слушали. И она је морала да одговори на изазов да би заштитила (братску) словенску нацију", рекао је Путин.0 КОМЕНТАРА

 1. Nego kad zakuva Treći (i entitet i svjetski rat) na koju ćemo mi stranu? Mogli bi se kandidati na predstojećim izborima oglasiti povodom ovog pitanja. Eto Trećeg (i entiteta i svjetskog rata) samo što nije.

 2. Da bi Rusija „zaštitila slavensku braću“ od austrijskog napada iz 1914. godine 10-ak godina prije toga je potpisivala vojne sporazume sa Britancima i Francuzima, sačinjavala ratne planove (kao i svi ostali akteri tog rata) i vršila druge pripreme za rat.

  Hajde da se ne lažemo više. Evroazijske sile su se sukobile oko interesa još krajem 19-og vijeka i odlučile da to razriješe ratom, a incident u Sarajevu je svima „dobrodošao“ kao izgovor za ono šta su punu deceniju (i duže) planirali, pripremali…

 3. Један је био цар Николај, све после њега кагебејштина, нема више таквих заштитника као што је нама био Николај.

  Када слушам на РТС, читање депеша из тог времена, најежим се колико су Руси били одлучни да иду у рат да одбарне Србе, све дипломатске активности Њемачке и Аустрије су прекидали и објавили само коначан пораз Њемачке-Аустрије ћемо разматрати као праведно и једино решење овог рата.

  Нажалост у тој борби, болест комунизма и страних служби је прогутала руску империју, а царску породицу најсвирепије уништила.

 4. Slobodno tržište 19 veka je izazvalo oba svetska rata i svetsku ekonomsku krizu 1929.
  Slobodno tržište 21 veka vidimo šta je koda nas izazvalo i na globalnom planu. Rat u Ukrajini je sukob civilizacija na valikoj šahovskoj tabli, novi Krstaški pohod Zapada na Istok. Zapad i SAD su za sve jedini krivici za oba svetska rata, za koje mora platiti kaznu postradalim narodima.

 5. Драгославе,

  јавио ми Веља из редакције да су мислили од тебе да си Зикрија Кркић. Зато су те бановали.

 6. Znate šta sam skontao!
  Da vas je većina plaćena da ovde laprdate!
  Svaki dan, ali svaki dan dvadesetak istih faca ovde provodi sate komentarišući!
  Mislim od čega živite? Kako hranite porodicu ako ste ovde maltene čitavo jedno radno vrijeme? Morate od nečega živjeti valjda…
  Administratori vas nikada nisu banovali, a mene bar trideset puta!

 7. Кључно питање је како се долази на ту платну листу? 😀

  Послије сваке кризе дође рат, да не чује зло. Сваки рат почну Енглези. Циљ је извући се из ЕУ, закувати сукоб између остатка ЕУ и Русије, а онда продавати оружје, јачати своју привреду и промовисати мир кроз мировне мисије те прати новац и јачати елите кроз исто. Све то у саучесништву са САД. Да ли је свијет паметнији? Тешко.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *