Противрјечни извјештаји о предаји диктатора Обале слоноваче

Само неколико минута после Ројтерсове вијести да је на изборима поражени предсједник Обале Слоноваче Лоран Гбагбо вечерас предао власт, огласио се званичник УН који је то демантовао, наводећи да је он само изразио вољу да то учини и да је затражио заштиту УН. Неименовани званичник УН је Ројтерсу изјавио да се преговори са Гбагбоом настављају, […]

среда, април 6, 2011 / 09:44

Само неколико минута после Ројтерсове вијести да је на изборима поражени предсједник Обале Слоноваче Лоран Гбагбо вечерас предао власт, огласио се званичник УН који је то демантовао, наводећи да је он само изразио вољу да то учини и да је затражио заштиту УН.

Неименовани званичник УН је Ројтерсу изјавио да се преговори са Гбагбоом настављају, пренио је Ројтерс.

Британска агенција је, позивајући се на документ УН, раније објавила да се Гбагбо предао.

Истовремено, канцеларија француског предсједника Николе Саркозија саопштила је да преговори још трају и да Гбагбо није предао, јавио је АФП.

Гбагбо је данас почео преговоре о одласку с власти. Он је изгубио на предсједничким изборима у новембру прошле године, али одбија да преда власт.

Према ранијим извјештајима, Гбагбо се био забарикадирао у бункеру своје резиденције у Абиждану, коју су заузеле снаге које подржавају демократски изабраног предсједника Аласана Уатару.

Уатарине снаге, које су протекле седмице покренуле офанзиву и преузеле контролу над већином земље, успјеле су данас уз помоћ међународних снага, да уђу и у центар Абиџана и пробију се до Гбагбове резиденције.

Уатара, чију је побједу на изборима признала међународна заједница, закључио је, после вишемјесечних дипломатских иницијатива које нису дале резултата, да су исцрпљена сва мирна рјешења и крајем марта је покренуо офанзиву против Гбагбоових снага.

Уатарине присталице су протекле седмице преузеле контролу у скоро цијелој земљи, али још нису заузеле Абиџан, мада напредују, захваљујући подршци међународних снага. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *