Протести због забране Грмечке кориде!

Неколико десетина људи блокирало је данас магистрални пут Приједор – Сански Мост на међуентитетској линији разграничења као знак протеста против забране одржавања Грмечке кориде на Међеђем брду, планиране за 3. августа.  Предсједник Удружења “Грмечка корида – Међеђе брдо 1772” Нено Добријевић рекао је новинарима да су чланови Удружења и поштоваоци ове традиционалне манифестације мирним путем […]

четвртак, јул 31, 2014 / 19:10

Неколико десетина људи блокирало је данас магистрални пут Приједор – Сански Мост на међуентитетској линији разграничења као знак протеста против забране одржавања Грмечке кориде на Међеђем брду, планиране за 3. августа.

 Предсједник Удружења “Грмечка корида – Међеђе брдо 1772” Нено Добријевић рекао је новинарима да су чланови Удружења и поштоваоци ове традиционалне манифестације мирним путем жељели исказати незадовољство што МУП Унско-санског кантона /УСК/ ове године није дао сагласност за одржавање Грмечке кориде на локацији на којој се одржавала до рата, а потом и у посљедњих пет година.

“Сагласност тог истог МУП-а добијали смо у претходних пет година, а овај пут је нисмо добили уз образложење да би учесници и посјетиоци били угрожени заосталим минским пољима”, навео је Добријевић.

Саобраћај је био блокиран непуних пола сата, а за то вријеме формирала се колона возила дуга око шест километара.

“Захтјев за сагласност послали смо 4. априла, а одговор смо добили ових дана, када су већ завршене све организационе припреме. Претходних година Грмечка корида на Међеђем брду окупљала је око 5.000 људи и ако сада ти људи крену на кориду у недјељу, а не дозволи им се, могли бисмо имати блокиране магистралне путеве Приједор – Сански Мост и Нови Град – Бихаћ”, каже Добријевић.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар рекао је да је Грмечка корида традиционална манифестација и да не види разлог да се забрани ако је и протеклих пет година одржавана на истој локацији.

“Подржавам и мирни протест и ако МУП УСК-а остане при забрани, ми смо спремни да у недјељу, 10. августа, када организујемо кориду на Поповића Брду, будемо добри домаћини и људима који су жељели учествовати на кориди на Међеђем брду”, поручио је Станар.

Грмечка корида ове године биће одржана по 242. пут. Одржавана је на Међеђем брду до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српски живаљ 1995. године иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, почела се одржавати на Поповића брду у тој малој рубној општини.

Група људи издвојила се из те организације и у протеклих пет година организовала паралелну борбу бикова на старој локацији Грмечке кориде на подручју УСК-а, али никад у исти викенд када је и на Поповића брду у Оштрој Луци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *