Прорадио портал за слободан приступ информацијама

Данас је у Сарајеву промовисан www.pravodaznam.bа – први аутоматизoвани портал за асистенцију захтјевима за слободан приступ информацијама. Портал је реализoвала УГ „Зашто не“ у сарадњи са Транспаренси Интернешналом, те Информационим програмом Фондације Отворено Друштво, Мај Сосајети из Велике Британије и Аксеес Инфо из Шпаније.  Преко овог портала ће грађани БиХ моћи на једноставан начин да […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 18:18

Данас је у Сарајеву промовисан www.pravodaznam.bа – први аутоматизoвани портал за асистенцију захтјевима за слободан приступ информацијама.

Портал је реализoвала УГ „Зашто не“ у сарадњи са Транспаренси Интернешналом, те Информационим програмом Фондације Отворено Друштво, Мај Сосајети из Велике Британије и Аксеес Инфо из Шпаније. 

Преко овог портала ће грађани БиХ моћи на једноставан начин да пошаљу захтјеве за слободан приступ информацијама свим јавним институцијама, установама и предузећима у БиХ и тражити од њих информације које желе. Исто тако, „Право да знам“ портал садржава и базу институција у БиХ са контакт информацијама која може бити лако проширена, а садржаваће и базу свих захтјева који ће бити упућени преко портала, као и одговора оних којима су захтјеви упућени.

Осим грађана, портал могу користити и представници организација цивилног друштва, новинари и представници медија, као и све друге заинтересоване популације. Портал има аутоматизиране процедуре за праћење статуса захтјева, статуса одговора институција, као и алате за претрагу захтјева, корисника и институција. На овај начин ће се исто тако избјећи пракса да одговори институција буду ограничени само на пошиљаоце захтјева, а не и остала заинтересована јавност.

Борис Бркан из УГ Зашто не је нагласио да „ће корист од портала имати и институције, а посебно особе задужене за одговоре на захтјеве, будући да ће кориштењем портала избјећи одговарање на иста упите неколико пута. Исто тако, у функционалностима портала су и различити механизми заштита од злоупотреба истог, као и могућност да се корисници укључе активније у администрацију и рад портала.“

Срђан Благовчанин из ТИ БиХ је додао да обзиром на бројне проблеме у имплементацији закона о слободи приступа информацијама, портал ће допринијети лакшој и бржој комуникацији грађана и институција и једноставнијој примјени закона.

„У сваком случају, овај портал ће током времена значајно утицати на схватање појма слободног приступа информацијама и код представника институција и код грађана, те наравно подићи и ниво транспарентности институција, као и комплетног друштва.“ – закључио је Дарко Бркан из УГ Зашто не.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *