Пронађена табакера која је припадала капетану Титаника

Табакера која је припадала капетану Титаника пронађена је у кући једне пензионерке у Мерсисајду, на сјеверозападу Енглеске. Кутију је аутентификовао аукцијски стручњак Џон Крејн када је замољен да процени неколико антиквитета који су се налазили у дому Хилари Ми. Старица је изјавила да није знала да је табакера, која је у њеном поседу последњих 20 […]

четвртак, мај 19, 2011 / 22:09

Табакера која је припадала капетану Титаника пронађена је у кући једне пензионерке у Мерсисајду, на сјеверозападу Енглеске.

Кутију је аутентификовао аукцијски стручњак Џон Крејн када је замољен да процени неколико антиквитета који су се налазили у дому Хилари Ми.

Старица је изјавила да није знала да је табакера, која је у њеном поседу последњих 20 година, била у било каквој вези са чувеним путничким бродом који је трагично потонуо на свом првом путовању 1912.

Како преноси Би Би Си, на кутији је јасно истакнут лого бродске компаније Вајт стар лајн као и иницијали капетана прекоокеанског дива, Едварда Џона Смита.

Хилари Ми је изјавила да је кутију, чија се вредност процењује на 10.000 до 20.000 фунти, добио њен отац на поклон од рођака Смитове удовице. Табакера је пресвучена камфоровим дрветом и у њу може да стане 40 најфинијих хаванских цигара.

Титаник, власништво компаније Вајт Стар Лајн, био је својевремено највећи путнички брод на свету. У току првог путовања за Њујорк, Титаник је ударио о ледени брег и потонуо 14. априла 1912. У трагедији је смртно страдало преко 1.517 људи, што је једна од највећих поморских катастрофа у историји. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *