Промовисана Бијељина кроз вијекове

Промоцијом књиге недавно преминулог професора Слободана Лукића „Бијељина кроз вијекове“, вечерас је завршена вишедневна културна манифестација „Вишњићеви дани 2011“. Професор Цвијетин Ристановић, који је са професором Савом Ћеклићем био рецензент на овој књизи, рекао је да је израда књиге захтијевала изузетно напоран и дуготрајан истраживачки рад, а Лукић се потрудио да сакупи обимну грађу коју […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 22:00

Промоцијом књиге недавно преминулог професора Слободана Лукића „Бијељина кроз вијекове“, вечерас је завршена вишедневна културна манифестација „Вишњићеви дани 2011“.

Професор Цвијетин Ристановић, који је са професором Савом Ћеклићем био рецензент на овој књизи, рекао је да је израда књиге захтијевала изузетно напоран и дуготрајан истраживачки рад, а Лукић се потрудио да сакупи обимну грађу коју је, као прави научник, стилизовао и дао закључак о свему што је истраживао.

Лукић, који је био први доктор архитектонских наука у БиХ, у књизи је обрадио питање урбанизације Бијељине дотичући се историје, географије, привредних и друштвених проблема. Аутор говори и о томе како је овај простор кроз дугу историју привлачио људе да се досељавају у ову богату равницу.

Књига садржи неколико цјелина, од најстаријих времена па до 19. и 20. вијека – владавина Турака, слом Аустро-Угарске царевине, период Краљевине Југославије и распад СФРЈ.

У књизи се налазе и фотографије карактеристичних објеката у Бијељини као што је Етно-село, те слике објеката које је аутор пројектовао или био сарадник на пројекту. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *