Прокишњава зграда владе Српске

Иако грађани Српске још отплаћују изградњу луксузног Административног центра Владе РС, за коју само овогодишња рата кредита износи 13 милиона КМ, искрсли су први проблеми лоше изградње.

петак, новембар 24, 2017 / 14:27

Муке Влади задаје киша па је почетком мјесеца расписана јавна набавка вриједна око 50.000 КМ, како би пропусти на око 200 милиона марака вриједној згради били ријешени на терет пореских обвезника.

Служба за заједничке послове Владе РС у новој тендерској документацији навела је да би кроз два лота требало да буде ријешен проблем дилатације (око 7.000 КМ), али и дренажа на крову објекта познатијем као Кула (око 42.000 КМ).

За зграде, које су усељене у новембру 2007. године и које су коштале 200 милиона КМ, тек је истекао десетогодишњи гарантни рок, а Влада већ мјесецима тражи најбоље понуђаче који би ријешили ове проблеме.

Иако је још у мају уговор за санацију Куле додијелила Техничко-технолошком бироу “Тензо” из Бање Луке, одлука о избору понуђача је поништена у јулу јер су у овој фирми, према Владином образложењу, одбили да закључе уговор под условима наведеним у тендерској документацији и према понуди коју су доставили.

“Техничко-технолошки биро ‘Тензо’ је 10. јула упутио допис уговорном органу у којем се изјашњава да није у могућности да прихвати рок извођења радова који је дефинисан у тендерској документацији”, навели су у Влади.

Након тога, Служба за заједничке послове Владе РС неколико пута је расписивала тендере, али и поништавала. Директор Службе Горан Маричић је данас потврдио да су се „јавили ситни проблеми које морају да ријеше прије првог снијега“.

„Једанаесту годину зграда је у употреби и сада имамо ситне потешкоће са прокишњавањем“, навео је Маричић.

Рате редовно пристижу

Међутим, оно што мора да се прихвати јесу рате за кредите из времена градње велелепног здања Аминистративног центра Владе РС. Буџетом РС до краја 2017. године за јавне инвестиције планирано је укупно 50,9 милиона КМ за јавне инвестиције, а Влада РС је љетос донијела Одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција РС за које је издвојено 17,3 милиона КМ од тог износа. Од ових 17,3 милиона већи дио, укупно 13 милиона предвиђено је за Административни центар Владе РС – пословну и стамбено-пословну зграду.

„Међу одобреним пројектима су и Административни центар Владе – пословна зграда који је вриједан 8,7 милиона КМ, као и Административни центар Владе – стамбено-пословна зграда вриједан 4,3 милиона КМ“, рекли су раније у Министарству финансија РС.

Казали су да се ова два пројекта финансирају из буџетских средстава за јавне инвестиције сваке године почевши од 2007.

„Плаћање за пословну зграду завршава се закључно са априлом 2019, а за стамбено-пословну зграду закључно са јануаром 2019. године“, додали су у Министарству.

Зграда Владе РС завршена је 2007. године, а извођач радова била је лакташка фирма „Интеграл инжењеринг“. По информацијама које су у медијима раније објављене, изградња двије зграде Административног сентра Владе РС коштала је око 200 милиона КМ.

Влада је преузела отплату „Интеграловог“ кредита од 50 милиона КМ који је подигао код бањолучке НЛБ Развојне банке када је почео градити ту зграду. Власник „Интеграла“ Слободан Станковић раније је рекао медијима да је Влада преузела и „Интегралов“ кредит узет код Хипо Алпе Адрија банке.

Према налазу ревизора дугорочне обавезе буџета РС према правним лицима на крају 2006. године износиле су 192,7 милиона КМ и односиле су се на обавезе према банкама које су уговорима преузеле потраживања од конзорција „Интеграл-инжињеринг“ на име изградње и опремања Административног центра у Бањој Луци.

Станковић: Спојили смо модерно и класично

Када су у новембру 2007. године службеници Владе РС уселили у њене нове просторије, Станковић се медијима похвалио да је градња завршена за само двије године што је био велики грађевински успјех, с обзиром на то да је велики број технологија први пут примијењен и уграђен у неки објекат на овим просторима.

У унутрашњости зграде доминирао је класични стилски намјештај, али и раскошно уређени плафони, подови и расвјета. Све то због, како је рекао, постизања споја модерног и класичног.

Према његовим ријечима, дио намјештаја за опремање зграде произведен је у БиХ, а дијелови које нису могли наћи у земљи стизали су из бројних европских држава и САД.

Сви материјали коришћени у градњи и опремању су, према тадашњим тврдњама првог човјека “Интеграл инжењеринга”, били врхунског квалитета.

Гарантни рок на сву опрему био двије године, а за саму зграду 10 година. Гаранција само што је истекла, а киша је почела да продире кроз раскош плафона, пише Капитал.ба.

Како је градио Станковић

Институције Републике Српске дале су десетине милиона марака за куповину или закуп пословних простора које је у дворишту Административног центра Владе РС градио “Интеграл Инжењеринг”, а за које је накнадно утврђено да имају бројне недостатке. Примјер је луксузна зграда Пореске управе РС у којој су испуцали зидови, а за чији закуп по оперативном лизингу ПУРС годишње плаћа чак око 2,5 милиона КМ.

Пукотина која је настала прије више од годину дана, ширине неколико центиметара, протеже се читавом дужином зида на главном степеништу.

Лоше извршени грађевински радови су очити на најлуксузнијој пословној згради у РС, у којој су своје канцеларије морале купити бројне друге републичке институције, попут Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове, Путева РС, Шума РС и Инспектората РС.

Проблем нису само завршни грађевински радови, већ и лоше централно гријање, па су инспектори током радног времена присиљени палити гријалице у пространим канцеларијама, вриједне скоро 30 милиона КМ.

У Пореској управи су за почетком године рекли да је, по уговору о лизингу који су потписали са сарајевском фирмом „Хета“, текуће одржавање објекта обавеза Пореске управе, а инвестиционо одржавање обавезу даваоца лизинга те да су тој фирми указали на испуцали малтер, али да одговор нису добили.

„Малтер је испуцао једним дијелом на степеништу на дијелу објекта који припада Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове (простор галерије), а једним дијелом на степеништу у дијелу објекта који користи Пореска управа по основу уговора о лизингу. Пореска управа је даваоцу лизинга указала на испуцали малтер на зидовима зграде на степеништу. Стручна лица даваоца лизинга су фотографисала испуцали малтер у неколико наврата, али ‘Хета’ није предузимала радове након снимања на објекту“, казали су у ПУРС-у.

Пореска управа РС је крајем 2010. године потписала уговор о оперативном лизингу за пословни простор у пословној згради „Интегра“. Према том уговору ПУРС је на 144 мјесеца закупила 5.882 метара квадратних опремљеног простора уз мјесечну надокнаду од 229.504 КМ (са ПДВ-ом) и признати остатак вриједности (износ по којем ће моћи да откупи предмет лизинга по истеку уговора) од 9,68 милиона КМ.

Процијењена набавна вриједност овог пословног простора са припадајућом опремом је 28,3 милиона КМ.6 КОМЕНТАРА

    1. vide zlobni komentara ja sam bijo u Banjo Luci nekolika puta i vidijo to vele lepno izdanje i svaka cast neimaru koje pravio to to je nasa ponos i dika a ovake zlobne clanke ko to ima interesa da prenosi sta nevalja popravice se i sta onda

  1. Ако је Иле, стварно Иле из Зворника, онда је чудо од човјека, ако није, онда зна како га завући садашњој власти, са једне стране, са друге, добро нам га завлачи, правећи се неписмен, зар не?

    Видио сам и на БН порталу да се појавио неки Илија из Зворника, те да исто (не)намјерно прави грешке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *