Пресуда за Херцег-Босну: Удружени злочинци на челу са Туђманом

Судско вијеће Хашког суда пресудило је већином гласова да је сукоб ХВО-а и Армије БиХ био међудржавни сукоб, те да су шесторица високих функционера некадашње Хрватске Републике Херцег-Босне и чланови државног и војног врха Хрватске били учесници удруженог злочиначког подухвата. Јадранку Прлићу,некадашњем предсједнику Владе Хрватске Републике Херцег-Босне изречена је јединствена затворска казна у трајању од […]

среда, мај 29, 2013 / 11:21

Судско вијеће Хашког суда пресудило је већином гласова да је сукоб ХВО-а и Армије БиХ био међудржавни сукоб, те да су шесторица високих функционера некадашње Хрватске Републике Херцег-Босне и чланови државног и војног врха Хрватске били учесници удруженог злочиначког подухвата.

Јадранку Прлићу,некадашњем предсједнику Владе Хрватске Републике Херцег-Босне изречена је јединствена затворска казна у трајању од 25 година.

Некадашњем начелнику Одјељења одбране ХВО Бруну Стојићу Трибунал је изрекао казну од 20 година затвора,а идентичне казне изречене су и некадашњем помоћнику министра одбране при ХВО-у Слободану Праљку и начелнику Главног штаба ХВО у оружаним снагама Херцег-Босне Миливоју Петковићу.

Министра унутрашњих послова Херцег-Босне Валентина Ћорића суд је осудио на 16 година затвора,а најмања казна од 10 година затвора изречена је команданту у војној полицији Бериславу Пушићу.

Тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман и предсједник Херцег-Босне Мате Бобан одлучили су да је за успостављање Херцег-Босне неопходно промијенити национални састав становништва.

Злочине над муслиманским становништвом у већини случајева није чинила "шачица војника", већ су били дио удруженог злочиначког подухвата, наводи се у пресуди, уз издвојено мишљење предсједавајућег судског вијећа.

Вијеће је пресудило да су Туђман, први официр Војске Хрватске Јанко Бобетко и министар одбране Гојко Шушак, те шесторица функционера Херцег-Босне – структуре ХВО користили за различите аспекте удруженог злочиначког подухвата с циљем стварања Хрватске Републике Хрецег-Босна.0 КОМЕНТАРА

 1. „Тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман и предсједник Херцег-Босне Мате Бобан одлучили су да је за успостављање Херцег-Босне неопходно промијенити национални састав становништва.“

  Херцег-Босна не постоји (осим ФАКТИЧКИ) и по сличном се може тражити равнотежа у укидању Републике Српске, након бројних пресуда са сличним оцјенама. С друге стране, јасно је да је прогон 300 000 Срба из Хрватске удружени злочиначки подухват, с јасном намјером, али осуђујуће пресуде не постоје. Мислим да на предстоје тешки дани, а власт се потрудила да овај ентитет буде толико биједан да ће се самоукинути. Можда Главни има дојаву, па узима кредите у име Српске, знајући да ће враћати БиХ.

 2. To nije konačna presuda, biće to oslobadjajuća presuda, sve su to fore i fazoni. Fašistički sud ima posebne aršine za one koji su u svim ratovima na ovim prostorima bili na njihovoj strani.

  Njemačka je ostvarila cilj Hitlerov, bez opaljenog metka i izgubljenog ijednog vojnika pokorila je cijeli svijet.

 3. ps.
  Nažalost, naš režim sa glavnokomandujućim je sluga Četvrtog rajha i sve što se tražilo od njega, i daleko više, uradio je da uništi svoj narod i sve što je srpsko.
  Glave nas dodješ,. ne Adolfi i Sulejmani, nego mile i marko, nikola i igor, ….nebojša i dušanka, slavuj i …. ostale hulje, kukala im majka.

 4. Ja mislim da ova presuda neće ostati u drugom stepenu. Zašto. Zato što su odluku donijeli preglasavanjem dvoje sudija koji nisu profesionalne sudije, za razliku od Antonetija, koji je profesionalac.
  Dakle, još jedna pravosudna farsa u Hagu.

 5. Koliko se sjećam i Gotovina je bio prvo osuđen na 2o-tak godina, pa onda oslobođen. Ubijeđen sam da će se isto desiti i u ovom slučaju. Jebeš hašku pravdu!

 6. У другом степену ће отпасти дио који се односи на Хрватску и Фрања Туђмана. Остаће све везано за Хрвате из БиХ што ће се користити у сврху притиска и истицати сваки пут када само спомену неки трећи ентитет. Због тога је ова политичка институција и донијела ту политичку пресуду што наравно не значи да ови нису криви.

  Политичари у Српској не треба уопште да коментаришу пресуду већ да остану при ставу да је тзв. Трибунал политичка институција. Не смије се упадати у замку похвала на рачун тзв. Трибунала из било којег разлога.

  Нажалост, Хрватска, њена регуларна војска и паравојска као и ХВО су највеће злочине починили над Србима. Почев од почетка рата и злочина у Купресу, Дувну, Ливну, дешавања у Посавини, Херцеговини, затим у западој Крајини и страшним, бруталним злочинима у Мркоњић Граду гдје су људи убијани јасеновачким методима и гдје је пронађена највећа појединачна масовна гробница у БиХ и закључно са Дубицом, Костајницом и Новим Градом. За то нико није одговарао, вјероватно и неће, али треба да бар ми то стално спомињемо.

 7. presuda nema nikakve veze sa Hr niti sa RS. Da su htjeli ukinuti RS davno bi je ukinuli, niti bih ima sad mehanizme da tuzi RH za medjun.agresiju..ostace sve na novinskim stupcima..kazne ce smanjiti tako da ce za 3, 4 godine ovi biti na slobodi, a dio da je Tudjman to organizovao ostaje.

 8. Ova presuda je obična lakrdija.Biće u drugostepenom postupku ukinuta i svi oslobođeni.Da su Srbi dobili bi doživotne robije.Nažalost to je ogledalo svijeta u kojem živimo.Samo interes i ništa drugo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *